Cu lucrătorii din Educație și Sănătate vizibil nemulțumiți, coaliția împarte portofoliile noului Executiv

Cu lucrătorii din Educație și Sănătate vizibil nemulțumiți, coaliția împarte portofoliile noului Executiv
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Negocierile pentru rotativa guvernamentală se vor relua cel mai probabil luni, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful coaliției.

Discuțiile dintre PSD, PNL și UDMR pe împărțirea posturilor guvernamentale, după reducerea ministerelor de la 20 la 18, ar fi intrat în impas, după ce UDMR a refuzat să cedeze Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila. Sursele G4Media susțin că liberalii vor acest minister pentru Nicolae Ciucă, iar liderul PNL ar urma să fie vicepremier și ministru al Dezvoltării în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Pe de altă, conform acelorași surse, Marcel Ciolacu și-ar dori ca UDMR să facă parte din viitorul guvern. Ministerul Transporturilor ar urma să rămână la PSD, iar la Ministerul de Finanțe, care va trece la liberali, cel mai vehiculat nume este cel al consilierului prezidențial Cosmin Marinescu. În plus, UDMR ar urma să piardă și Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna, acest portofoliu urmând să treacă tot la PNL.

La rândul său, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat că, dacă noul Guvern va avea 18 ministere, atunci UDMR va avea două și vicepremier, PNL – opt ministere, vicepremier și secretar general, PSD – opt ministere, premier, vicepremier și șeful cancelariei. Lucian Bode a mai spus că este decizia UDMR dacă stă la masă sau nu și a subliniat că „PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv Ministerul Dezvoltării”.

”Am discutat foarte mult despre programul de guvernare și am decis ca azi echipele tehnice să se întrunească. La această oră echipele tehnice lucrează. Din partea PNL coordonator e prim-vicepreședintele Flutur. În urma discuțiilor de ieri, azi echipele tehnice lucrează la programul de guvernare. Sperăm ca la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare care, de altfel, e actualul program de guvernare updatat, ținând cont că vorbim de încorsetarea acestui program în limitele bugetului aprobat pentru 2023. În ce privește structura guvernului, poziția PNL a fost aceea de a respecta protocolul semnat în 2021 între cei patru parteneri, PSD, PNL, UDMR și minorități. Așadar, protocolul e semnat de cei patru parteneri. Dacă există dorință din partea unuia dintre parteneri, PSD, să schimbăm protocolul, am solicitat reducerea numărului de ministere și rediscutarea tuturor portofoliilor de la zero”, a precizat Lucian Bode.

„În varianta în care PSD a propus ieri schimbarea protocolului, prin menținerea ministerului Transporturilor în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura Guvernului pentru a ne putea întoarce fiecare în forurile decizionale, pentru a echipa această structură cu oameni, nominalizând astfel componența. Nu am ajuns la o înțelegere în ce privește o structură pe care să discutăm în continuare. Cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare aceste lucruri vor fi clarificate. Până atunci, ne-am angajat cu toții să finalizăm programul de guvernare”, a mai declarat secretarul general al PNL.

Citit 480 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.