Guvernul Ciolacu va fi învestit joi, în Parlament

Guvernul Ciolacu va fi învestit joi, în Parlament
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Audierea candidaţilor pentru ocuparea funcţiilor de miniştri în Cabinetul Marcel Ciolacu a început miercuri, la ora 10,00, și s-a încheiat puțin înainte de ora 17,00, urmând ca votul de învestitură să aibă loc joi, în Parlament, cu o procedură derulată pe repede înainte.

Noul Guvern, pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl va conduce în următorul an și jumătate, va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Nicolae Ciucă. Astfel, au dispărut portofoliile de la Sport și de la Turism. Totodată, PSD și PNL și-au împărțit în mod egal ministerele, iar fiecare partid va avea câte un vicepremier - Marian Neacșu (PSD, fără portofoliu) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Ministerul Justiției la Interne), în timp ce UDMR nu mai participă la guvernare.

Conducerile celor două formațiuni politice au validat, încă de marți, listele miniștrilor care se vor regăsi în Guvernul Ciolacu. Astfel, PSD i-a desemnat pe: Sorin Grindeanu, la Transporturi; Adrian Câciu, la Fonduri Europene; Marius Budăi la Ministerul Muncii; Alexandru Rafila, la Sănătate; Angel Tîlvăr, la Apărare; Ivan Bogdan Gruia, la Digitalizare; Florin Barbu, la Agricultură; Gabriela Firea, la Ministerul Familiei; Radu Oprea, la Economie.

La rândul lor, liberalii i-au mai propus pe: Alina Gorghiu, la Ministerul Justiției; Marcel Boloș, la Finanțe; Adrian Veștea, la Dezvoltare; Mircea Fechet, la Mediu; Luminița Odobescu, la Externe; Ligia Deca, la Educație; Raluca Turcan, la Cultură; Sebastian Burduja, la Ministerul Energiei.

Noul premier social-democrat Marcel Ciolacu se angajează, în programul de guvernare, că românii nu vor mai fi "sclavii moderni" ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către susținerea capitalului autohton, investiții în Educație și Sănătate și stoparea creșterii prețurilor. Practic, viziunea noului Cabinet este aceea că "România se va dezvolta prin patriotism economic".

Revenind la UDMR, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că Uniunea nu va susţine viitorul Guvern, joi, la votul din Parlament, "după ce am fost daţi afară din coaliţie". El a menţionat că, la audierile candidaţilor de miniştri de miercuri, în anumite cazuri, UDMR a votat "pentru", "acolo unde cunoaştem activitatea candidatului, în primul rând activitatea profesională", a precizat Cseke Attila. Acesta a adăugat că, în mod cât se poate de evident, și secretarii de stat de la UDMR vor pleca odată cu miniştrii Uniunii.

Citit 473 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 18:51

1 comentariu

  • postat de Fuya
    Joi, 15 Iunie 2023 09:44
    89.39.81.***
    Nu am încredere in "Ciolacul" asta de salvare. Are fata de infractor si se vede de la ani lumina.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.