Marcel Ciolacu refuză numirea unui liberal la șefia SGG

Marcel Ciolacu refuză numirea unui liberal la șefia SGG
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liberalii au reacționat nervos, luni, la vestea că noul premier Marcel Ciolacu nu îl numește pe Mircea Abrudean (foto) șef la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan a declarat că partidul său nu renunță la nominalizarea lui Abrudean, precizând că nu este niciun motiv ca aceasta să nu se facă. Un argument în plus adus de liderul liberal a fost că Nicolae Ciucă nu s-a opus, ca premier, să numească la Guvern un condamnat penal, fără a preciza despre cine este vorba. În fapt, Rareș Bogdan a făcut referire evidentă la actualul vicepremier social-democrat Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului în Cabinetul Ciucă.

„Mircea Abrudean este susținut în continuare (…) Nu vom ceda acest lucru. Aș putea vorbi de incompatibilități, dar atât timp cât premierul Ciucă nu a refuzat numirea unui condamnat la acea vreme… Nu fac niciun fel de referire”, a adăugat Rareș Bogdan, după ședința, de luni dimineață, a liderilor PNL.

În fapt, conform hotnews.ro, Marcel Ciolacu i-ar fi informat pe liberali încă de săptămâna trecută că sunt probleme cu numirea lui Mircea Abrudean la șefia Secretariatului General al Guvernului, invocând informații de la serviciile secrete și că acesta nu are certificat ORNISS, după cum au declarat surse social-democrate.

Liberalii susțin însă că Abrudean are chiar „cel mai înalt nivel de clasificare din partea NATO”. „Considerăm că atât timp cât a fost un excepţional cancelar al prim-ministrului Nicolae Ciucă, atât timp cât a fost un foarte bun prefect în plină pandemie în Cluj şi secretar general adjunct al Guvernului în mandatele lui Orban şi Cîţu nu există niciun motiv (să nu fie numit la SGG - n.r.), mai ales că între timp are cel mai înalt nivel de clasificare din partea NATO”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, G4Media.ro arată că una dintre atribuțiile extrem de importante ale noului șef al SGG este propunerea, către premier, a candidaților la șefia AMEPIP, o super-agenție de control absolut asupra tuturor companiilor cu capital de stat. Agenția AMEPIP, despre care economedia.ro a scris în exclusivitate încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al Guvernului. Legea de înființare a AMEPIP prevede clar că ”preşedintele şi vicepreşedinţii sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului”. Luni, după-amiază, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit pentru a încerca să rezolve problema numirii lui Abrudean la SGG.

Citit 440 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.