Președintele cere reexaminarea legii de vânare a cormoranilor

Președintele cere reexaminarea legii de vânare a cormoranilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a refuzat, luni, să promulge o lege care ar permite vânarea cormoranilor pe tot timpul anului și a cerut Parlamentului să o reexamineze pentru a o pune în acord cu obligațiile de protecția mediului asumate de România, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Apreciem că extinderea intervalului de vânare a cormoranului mare pe tot parcursul anului, deci inclusiv în perioada de reproducere, este susceptibilă de a afecta această specie prin vulnerabilizarea puilor, precum și alte specii de păsări. Cormoranul mare trăiește/cuibărește în strânsă legătură cu alte specii de păsări, unele dintre ele cu regim special de protecție conform Directivei 2009/147/CE. Vânarea cormoranilor mari în timpul sezonului de cuibărit poate afecta negativ aceste păsări și, în mod special, pelicanul creț sau cormoranul mic. În ceea ce privește cormoranul mic, există în procesul de vânătoare un risc crescut de confundare cu cormoranul mare”, arată președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului.

Reamintim că fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea a fost cel care a militat constant pentru permiterea vânătorii la cormorani pe motiv că aceste păsări ar produce daune majore pentru piscicultori. Pe de altă parte, investigațiile din presa centrală au dezvăluit că una dintre fiicele fostului ministru deține o fermă piscicolă de 650 hectare de luciu de apă, iar campania dusă de Petre Daea ar fi susținut interesele de afaceri ale acesteia. Concret, fiica lui Daea, Elena Larisa Popescu, este acționar principal din 2006 la Piscicultorul SA din Crevedia, societate ce administrează trei bălți de pește din județul Dâmbovița.

Citit 421 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 16:40

1 comentariu

  • postat de Daea, in final, un om simpatic
    Luni, 19 Iunie 2023 18:13
    109.166.130.***
    Petre Daea a spus că și-a dat seama că nu mai este ministru când la minister, și-a pus singur apa din sticlă, în pahar. A făcut bine totuși pentru Județul Galați, pentru că după 10 ani, s-au pus în funcțiune, canalele de irigații, sute de Km. Da, o să rămână de pomină cu distrugătorii care trebuiau
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.