Din Senat, legea pensiilor speciale merge la promulgare

Din Senat, legea pensiilor speciale merge la promulgare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea pensiilor speciale a fost votată și a trecut miercuri, 28 iunie, de Senat. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, după ce în Senat au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere, conform Agerpres.ro.

Potrivit hotnews.ro, proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern și convenită cu oficialii europeni. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții ce amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungesc eliminarea pensiilor speciale pe 20 de ani.

Modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali. Astfel, potrivit noilor modificări, procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime. Ei vor beneficia de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. De aceleași condiții beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani. Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL, care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.

O altă modificare operată față de varianta asumată prevede o impozitare cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum s-a anunțat inițial. În plus, vârsta de pensionare crește etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035. „Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.

Din opoziție, USR a transmis că a votat împotriva proiectului și susține că nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse. ”Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR, în plenul Senatului.

 

Citit 642 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2023 18:08

1 comentariu

  • postat de locuitor smecherlandia
    Miercuri, 28 Iunie 2023 17:22
    89.39.81.***
    exista o singura lege adevarata, a smecheriei, a prostirii oamenilor, a injosii oamenii de rind, a-i ridiculiza cu averi, masini si vile, a te crede deasupra tuturor daca ai pus laba pe o functie buuuuna.....pe o pozitie politica, bugetara, SA FI TOVARASI CU EI. trebuie sa fi lantul trofic la care s
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.