Fermierii români resimt scăderea prețurilor la cereale

Fermierii români resimt scăderea prețurilor la cereale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Producția românească de grâu sau rapiță din 2023 va fi mai mare cu 15-20% față de anul trecut, dar tot nu acoperă cheltuielile fermierilor locali. În plus, ei trebuie să facă față și presiunii cerealelor ucrainene, care au costuri de producție la aproape jumătate față de cele din UE, spune Alina Crețu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România.

"Anul 2022 a fost unul slab, cu producții foarte mici în anumite zone ale țării și, așa cum ne aducem aminte cu toții, la culturile de primăvară s-au cerut despăgubiri de secetă, care nu au ajuns nici astăzi la fermieri. Producțiile de anul acesta la grâu și rapiță le estimăm a fi cu 15 până la 25% mai mari decât anul trecut. Din păcate, asta nu înseamnă nimic. Având în vedere situația economică în care se află fermierii, acest procent nu e nicio veste bună pentru că nu compensează cheltuielile de producție. Prețurile sunt foarte mici. Anul trecut, în perioada recoltatului și imediat după, la o lună, aveam prețuri care depășeau 340 euro pe tonă, iar anul acesta cu greu se ajunge la 200 euro. Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivel internațional vedem o scădere a prețurilor", spune Alina Crețu.

Pe de altă parte, cerealele românești ajung în Orientul Mijlociu, nordul Africii și chiar în zone mai îndepărtate, existând această tradiție și infrastructura necesară. Portul Constanța poate să răspundă de cereale românești, însă din momentul în care au intrat cerealele din Ucraina, capacitatea sa este cu mult depășită. "Dacă anul acesta noi avem producții, cum spuneam, mai mari decât în anul 2022, vă imaginați care este presiunea pe portul Constanța, din punct de vedere logistic", a adăugat Crețu.

Citit 381 ori Ultima modificare Joi, 13 Iulie 2023 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.