Se înființează o nouă super-agenție de control a statului

Se înființează o nouă super-agenție de control a statului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, înființarea super-agenției care va controla toate companiile de stat din România. Potrivit legii, agenția se va finanța din amenzi și va avea un buget de până la 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat. Agenția pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), despre care economedia.ro a scris încă din decembrie 2022, va fi sub controlul premierului și al secretarului general al Guvernului.

Inițial, proiectul de lege pentru înființarea AMEPIP a fost adoptat de Guvern la finele anului trecut și trimis în Parlament. La acel moment, nici premierul de atunci, Nicolae Ciucă, și nici alți lideri PNL nu au avut obiecții. Prin înființarea AMEPIP se vor pune sub controlul premierului și al secretarului general absolut toate companiile și regiile autonome cu capital de stat, firme controlate de ministere, primării, consilii județene și agenții de dezvoltare intracomunitare (ADI).

Controlul AMEPIP asupra acestor companii va fi absolut, după cum arată mai multe articole din proiect. În situația în care indicatorii-cheie de performanță nu sunt refăcuți la nivelul minim aprobat, AMEPIP transmite autorității publice tutelare măsura revocării administratorilor numiți și reluarea procedurii de selecție, cu informarea Guvernului în acest sens.

În plus, un nou amendament aprobat în luna mai de deputați arată că super-agenția se va finanța din amenzi și cu până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, iar funcționarii AMEPIP vor fi cel mai bine plătiți bugetari. Astfel, ei ar avea un salariu cu 50% mai mare decât alți bugetari cu poziții similare în administrație.

Confederația Sindicală ”Meridian” a criticat legea prin care se înființează super-agenția care va controla toate companiile de stat din România. Sindicaliștii afirmă că legea „pune bazele desființării regiilor autonome ale statului”. Potrivit sindicaliștilor, legea a fost adoptată fără dezbatere și într-o ședință a unei comisii de raport care a durat fix un minut și cinci secunde s-a analizat cu celeritate raportul comun de 316 pagini. 

Sindicatele mai spun că președintele României, ca și garant al Constituției, nu ar fi trebuit să promulge o lege „care a fost adoptată în aceste condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniunii Europene”.

Citit 580 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2023 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.