Noi evoluții în relațiile româno-ucrainene

Noi evoluții în relațiile româno-ucrainene
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ţara noastră plănuieşte ca în perioada următoare să dubleze volumul tranzitului de cereale prin România, de la 2 milioane de tone pe lună, cât este acum, la 4 milioane de tone pe lună. "Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina", a spus premierul Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, aflat vineri la București. Ciolacu a mai spus că i-a transmis acestuia "poziția fermă a României" în privința minorității române din Ucraina: "Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România".

Totodată, Ciolacu a spus că, în discuţiile pe care le-a avut cu omologul său ucrainean, a cerut drepturi şi libertăţi egale pentru românii din Ucraina, dar şi recunoaşterea inexistenţei aşa-numitei limbi "moldoveneşti" şi adoptarea măsurilor legale şi administrative în consecinţă. El i-a reamintit lui Șmîhal că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte că limba oficială este limba română.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean Denis Şmîhal au semnat, vineri, o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. Ciolacu şi Şmîhal au parafat, de asemenea, două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între cele două ţări, la Sighetu Marmaţiei, respectiv, Bila Țerkva.

Ceremonia de semnare a documentelor marchează "consolidarea şi progresul în relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Citit 499 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.