Două agenții cu atribuţii pe Protecţia Mediului devin una

Două agenții cu atribuţii pe Protecţia Mediului devin una
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul României a decis comasarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), rezultând o nouă entitate numită Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP). Această fuziune va duce la o reducere semnificativă a personalului, cu 371 de posturi eliminate, relatează ”news.ro”.

Noua agenție va funcționa cu un total de 2.001 posturi și va prelua integral personalul, atribuțiile și activitățile celor două instituții desființate, asigurând astfel continuitatea serviciilor fără suprapuneri de funcții sau responsabilități. 

ANMAP va gestiona o gamă largă de activități, de la emiterea actelor de reglementare în domeniul mediului și administrarea ariilor naturale protejate, până la managementul deșeurilor, calitatea aerului și avizele și acordurile de mediu.

Istoricul agențiilor comasate

Anterior, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), înființată în 2004, era responsabilă de planificarea strategică de mediu, monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activităților cu impact asupra mediului și implementarea legislației și politicilor de mediu la nivel național și local.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), înființată în 2016, gestiona rețeaua de arii protejate și contribuia la conservarea biodiversității prin strategii, monitorizare, ghiduri și actualizarea bazelor de date. 

„Ne propunem ca noua instituție să asigure aplicarea unitară a legislației privind emiterea actelor de reglementare de mediu și arii naturale protejate, iar cetățenii să fie mulțumiți de fiecare interacțiune cu ANMAP și de calitatea serviciilor oferite”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

ANMAP va dispune de 41 de direcții județene pentru mediu și de Direcția pentru Mediu a municipiului București, oferind astfel un punct unic de contact pentru firme și cetățeni în relația cu autoritățile de mediu. 

Raluca Giorgiana Dumitrescu (PSD) a fost numită președinte al ANMAP, cu rang de secretar de stat, iar Andra-Sabrina Stroe (PNL) va ocupa funcția de vicepreședinte. În urma acestor numiri, Laurențiu-Alexandru Păștinaru și Eugen Ioan Cozma au fost eliberați din funcțiile de președinte și vicepreședinte ai ANPM. 

Această măsură se înscrie într-un amplu proces de eficientizare a administrației publice în diverse ministere, printre care Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Mediului și Ministerul Justiției.

Citit 613 ori Ultima modificare Vineri, 04 Aprilie 2025 21:48

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro