Delegația americană venită în România pentru a analiza anularea alegerilor prezidențiale a plecat mulțumită după întâlnirea cu președintele interimar Ilie Bolojan. La finalul discuțiilor, membrii delegației nu au exprimat îngrijorări legate de eventuale probleme privind alegerile din luna mai, susține partea română. În acelaşi timp, oficialii americani nu au oferit nicio declarație publică pe tema anulării alegerilor, relatează HotNews.
Sursele citate au descris discuția dintre delegația formată din opt membri ai Congresului SUA - democrați și republicani - și președintele Ilie Bolojan drept „una extrem de bună”, menționând că reprezentanții americani „au avut o atitudine caldă și deschisă”. „Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată, nefiind manifestată nicio preocupare privind o eventuală retragere a trupelor americane din România”, a transmis partea română, la finalul discuțiilor de la Cotroceni.
Administrația Prezidențială a emis un comunicat de presă în care precizează că, în cadrul întâlnirii, au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale „Președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
În cadrul întâlnirii, Ilie Bolojan a subliniat importanța consolidării prezenței americane în România, mai ales în contextul actualelor provocări de securitate din regiunea Mării Negre. El a evidențiat că România contribuie activ la securitatea Flancului Estic al NATO, iar cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru o descurajare eficientă.
Delegație cu greutate politică
Delegația SUA, condusă de republicanul Vernon Buchanan, vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților (care deține jurisdicția asupra taxării de orice fel și asupra modalităților de a obține venituri pentru guvernul american şi gestionează, de asemenea, programe de asistență socială), a inclus membri influenți din ambele partide: democrații Dina Titus, Lloyd Doggett, Ted Lieu și Ilhan Omar, respectiv, republicanii Neal Dunn, Anna Paulina Luna și Andy Ogles.