Natalitate scăzută, migrație masivă: România a pierdut 94.000 de locuitori într-un singur an

Natalitate scăzută, migrație masivă: România a pierdut 94.000 de locuitori într-un singur an
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România a pierdut 94.000 de locuitori în 2024 – un nou semnal al unei crize demografice profunde. Potrivit Institutului Național de Statistică, populația țării a ajuns la 21,74 milioane de persoane. Dacă tendința de migrație continuă, proiecțiile indică o posibilă scădere până la 16 milioane de locuitori în următorii 25 de ani.

România se numără printre țările cu cea mai rapidă depopulare din Uniunea Europeană. Din 1990, anul începutului tranziției politice și economice, și până în 2021, țara a pierdut până la 17% din populație, potrivit Centrului pentru Studii Est-Europene din Polonia. În această perioadă, populația României a scăzut, în medie, cu 130.000 de persoane pe an – echivalentul unui oraș românesc de dimensiuni medii.

Cifra de 94.000 reflectă atât scăderea naturală (diferența dintre nașteri și decese), cât și migrația externă netă. Aceasta se referă la populația după domiciliu – adică totalul persoanelor care au un domiciliu declarat în România, indiferent dacă locuiesc efectiv în țară sau nu. Sunt incluși și cetățenii români stabiliți temporar sau permanent în străinătate, dar care nu și-au schimbat oficial domiciliul.

Scădere a natalității, adolescenților și tinerilor

Scăderea accentuată în grupa de vârstă 0–4 ani confirmă o natalitate cronic scăzută.

De asemenea, declinul vizibil în segmentul 10–14 ani prefigurează o generație tot mai redusă numeric.

La tinerii cu vârste între 20 și 34 de ani, declinul este pronunțat, mai ales în grupa 30–34 de ani.

Adulții activi încep să scadă

Se observă o ușoară creștere în grupa 35–39 de ani, dar aceasta este contrabalansată de scăderi semnificative în segmentele 40–54 de ani, ceea ce indică o reducere iminentă a populației active.

Numărul vârstnicilor este în continuă creștere

Persoanele apropiate de vârsta pensionării (55–64 ani) cunosc o creștere puternică, în special în grupa 55–59 de ani, anticipând un val de pensionări în anii următori.
Seniorii (65+ ani) înregistrează creșteri semnificative, semn al îmbătrânii accelerate a populației.

Migrația rămâne un factor major al declinului

O parte semnificativă a populației a părăsit definitiv țara, contribuind la o diferență de 2,77 milioane de persoane între populația rezidentă și cea după domiciliu.

Datele nu sunt complet precise din cauza obstacolelor administrative, cum ar fi lipsa documentării în cazul muncitorilor migranți. Totuși, cele mai multe estimări sugerează că numărul românilor care lucrează în străinătate este chiar mai mare.

Citit 431 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2025 14:50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro