Decizie definitivă: Fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea

Decizie definitivă: Fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, miercuri, că fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu a colaborat cu Securitatea, la finalul unui proces de şapte ani, cel mai lung în care a fost implicat Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Purtătorul de cuvânt al CNSAS, Anca Median, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia dată miercuri de instanţa supremă încheie un proces de şapte ani, cel mai lung în care a fost implicată instituţia.

ICCJ a respins recursul făcut de Rodica Stănoiu la decizia similară dată de Curtea de Apel Oradea, în procesul intentat de fostul demnitar pentru anularea deciziei de colaborare cu Securitatea dată de CNSAS în 2006.

Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie a respins recusul ca nefondat, decizia fiind irevocabilă.

De asemnea, instanţa a respins şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o serie de excepţii, înaintată de fostul demnitar, această decizie putând fi contestată de Rodica Stănoiu cu recurs la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Instanţa supremă a menţinut totodată decizia Curţii de Apel Oradea conform căreia Rodica Stănoiu trebuie să plătească CNSAS cheltuieli de judecată de 22.000 de lei.

Citit 828 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2014 16:05

5 comentarii

 • postat de Insagetatul Basescu@ Bradutz
  Miercuri, 26 Februarie 2014 23:45
  92.84.113.***
  Cacialmaua a inceput cu groapa de gunoi de la Berevoiesti. Nu era atunci Dl .Iliescu "sarma trefilata"de serviciile interesate de noua forma de proprietate ? Cei care au ajuns AGA, cum puteau vinde daca nu erau colonei .legati tacit de vechii turnatori adusi in fata pentru a mima democratia.Ce se intampla acum /dupa 24 de ani/ este ca "licuriciul "nu suporta intunericul pe partea intunecata a lunii.La indreptarea legilor trebuiau sa se gandeasca lucratorii din justitie,nu Basescu,el trebuia sa le semneze .Atat. Astazi cand auzim : "basescu e de vina ! " este ca si cum in evul mediu se credea in ghinionul adus de pisica neagra.Sa vedem ce va face pisica alba in viitor,pisicel nascut tot dintr-o mamica pisica .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Brad
  Miercuri, 26 Februarie 2014 21:59
  89.136.186.***
  Am sa-i dezamagesc pe basistii . Mi-am pus mereu intrebarea de ce informatorii securitatii au fost mai rai decat coloneii serviciilor comuniste . Primii completau informatiile care ajungeau la secu dupa care coloneii serviciilor comuniste luau masurile represive.
  Eu nu vreau sa-i apar , dar de ce informatorii sunt mai rai ca coloneii serviciilor comuniste ? Pentru primii s-a facut o lege de deconspirare a lor ca unelte a securitatii , pentru ceilalti , cu toate declaratiile "anticomuniste" a presedintelui Basescu , nu s-a luat nici o masura de deconspirare , de dezaprobare publica a represiunii la care era supusa populatia , ba din contra au pensii mult peste pensionarii din Sidex. Alte tari foste comuniste au lasat liber cunoasterea tuturor dosarelor serviciilor secrete comuniste . La noi nu s-a procedat asa , oare de ce ? Oare de ce presedintele Basescu " mare anticomunist " nu s-a gandit la o lege care sa desconspire toate crimele facute de securitate ?......Trageti singuri concluzia !
  1
  1
  Raportează
 • postat de panel beton
  Miercuri, 26 Februarie 2014 21:28
  92.84.113.***
  Dom`le,si ce "fata'' de boieri se dadea. cu ramificatii "cracanate" pe la...
  0
  3
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 26 Februarie 2014 20:47
  92.80.182.***
  In ziarul "Romania libera" din 24 aprilie 2013, a aparut articolul: "Cum isi turna Nicolae Bacalbasa colegii la securitate". Acesta este intregul articol, pentru cei care nu au avut ocazia sa il citeasca atunci:
  "Cunoscutul doctor Nicolae Bacalbaşa, şi-a turnat la Securitate colegii din Spitalul Judeţean, înainte de 1989, după cum arată un document făcut public recent. Bacalbaşa recunoaşte, dar spune că a făcut-o doar ca să se apere.

  Într-o notă semnată pe 13 mai 1986, doctorul Nicolae Bacalbaşa le relata securiştilor ce se întâmplă în Camera Medicilor de la Secţia Arşi şi de la Secţia ATI. În preambulul declaraţiei sale, se referă la „discuţii critice sau ostile la adresa sistemului nostru social la Secţia Arşi, Cabinetul Medicilor". La 43 de ani se presupune că avea suficientă maturitate pentru a realiza care sunt consecinţele declaraţiilor sale, că în urma unor asemenea „turnătorii", medicii ostili regimului comunist riscau să fie hărţuiţi de Securitate sau chiar arestaţi. Una dintre victimele lui Bacalbaşa este medicul Constantin Popa, al cărui frate fugise din ţară înainte de 1980. Ulterior, Popa nu a mai reuşit niciodată să meargă în vizită la fratele său. Nota semnată de Bacalbaşa este intitulată „notă explicativă" şi face parte dintr-un dosar de urmărire informativă a Securităţii care îi viza pe medicii din Galaţi.

  O notă ce pune la zid duşmanii regimului comunist

  În primul pasaj, Nicolae Bacalbaşa îşi declară loialitatea faţă de regim, lăudându-se chiar cu faptul că este un membru activ al PCR: „Personal nu am emis niciodată consideraţii critice la adresa sistemului nostru social. Nu am de ce mă plânge, personal am fost tratat cu consideraţie şi bunăvoinţă, sunt mulţumit de condiţiile mele de viaţă". În continuare, Nicolae Bacalbaşa îl „toarnă" pe medicul Constantin Popa: „Am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal. Situaţia aceasta a fost însă cu mult timp în urmă. De peste un an nu am nici un fel de relaţii cu acesta şi nici nu am fost în camera medicilor de la Secţia Arşi".

  Medici puşi rău cu activiştii, Miliţia şi Securitatea

  În nota sa, Nicolae Bacalbaşa face eforturi pentru a demonstra cum se luptă cu duşmanii regimului comunist („Menţionez că atunci când în discuţii apăreau situaţii inacceptabile am luat întotdeauna atitudine"), în timp ce medicii din jurul lui îşi duc aversiunea faţă de sistem până la a refuza să acorde asistenţa medicală rudelor unor miliţieni. „Atunci când în raportul de gardă al Secţiei ATI doctor ........ a refuzat să administreze anestezia generală, de altfel programată, fiului colonelului ......... de la Miliţia Judeţeană lansându-se în consideraţii necorespunzătoare despre organele MAI, am atras public atenţia că asemenea discuţii nu le accept şi voi fi obligat să le sesisez dacă se vor mai repeta". În alt pasaj, Bacalbaşa se referă la ostilitatea pe care sistematic o aveau alţi doi medici faţă de pacienţi cu funcţii, activişti sau miliţieni: „În repetate rânduri doctor ....... a calomniat privind evoluţia unor bolnavi, în special a celor ce deţineau funcţii de conducere sau erau înrudiţi cu astfel de persoane atât pe mine, cât şi pe doctor ....., medicul şef al secţiei. Am înştiinţat conducerea Direcţiei Sanitare asupra acestui fapt. Personal nu îmi pot reproşa nimic din comportamentul meu, acesta încadrându-se în cel de cetăţean român şi membru PCR". În baza unor astfel de declaraţii, medicii despre care vorbea Bacalbaşa puteau fi arestaţi şi băgaţi la închisoare.

  Miza „turnătoriilor": excursiile în străinătate!

  Nota explicativă arată şi care ar fi fost miza acţiunilor lui Nicolae Bacalbaşa: excursiile în străinătate, care se făceau, în funcţie de destinaţie, în RDG sau „ţări capitaliste", numai cu aprobări de la Miliţie, Securitate şi Serviciul Paşapoarte al Miliţiei. „Atât doctor Popa Constantin, cât şi doctor ...... au făcut cerere de a pleca turistic în Occident la rude, cereri ce le-au fost respinse. Aceasta i-a făcut să fie agresivi atât cu reprezentanţi ai organelor MAI, (doctor ........... a jignit în spital în mod public pe ....... şi ......, colonelul ......., plutonierul ........ de la Serviciul de Paşapoarte şi alţii) cât şi cei care au călătorit. Întrucât eu fiind un om corect şi fără pată am plecat în excursiile în care am solicitat au lansat în spital zvonul că sunt agent al organelor MAI. Mai mult, au susţinut şi difuzat în spital că tatăl meu - profesor şi expert internaţional - şi-a datorat poziţia profesională faptului că a fost şi este agent al securităţii române şi că este o nulitate profesională ridicată de această organizaţie. Recent, doctor ....... şi doctor Popa făceau pariuri pe sticle de whisky în prezenţa doctor .... care poate confirma, că vor reuşi să mă împiedice atât pe mine cât şi pe soţia mea, să mai călătorim", declară Nicolae Bacalbaşa în nota sa.

  O dezvăluire întârziată câţiva ani
  Despre această colaborare cu Securitatea a doctorului Bacalbaşa se ştia de câţiva ani. Doctorul Constantin Popa de la Secţia Arşi a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, care a fost una din victimele Securităţii, a cerut la CNSAS dosarul său şi atunci a descoperit faptul că fusese turnat de Nicolae Bacalbaşa. Doctorul Popa a refuzat să facă public documentul, din cauză că spitalul este condus cu mână forte de o echipă PSD formată din: Aurel Nechita, fost şef al DSP şi fost secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în prezent preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, mâna dreaptă a lui Nechita şi şef Secţie ATI şi actualii directori ai spitalului, managerul Călina Lazarovici şi directorul medical Dorel Firescu. Recent însă, doctorul Constantin Popa i-a pus la dispoziţie documentul unui realizator TV şi a plecat din oraş pentru câteva zile, tocmai pentru a evita orice alte presiuni care s-ar face asupra sa.

  Cutremur în PSD Galaţi

  De trei zile liderii PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, senatorul Gheorghe Saghian, deputatul Florin Pâslaru şi preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, Aurel Nechita, fac şedinţe pentru a găsi soluţii la problema „Bacalbaşa". Ei trebuie să explice de ce au ales drept candidat al USL la preşe-dinţia Consiliului Judeţean un personaj asupra căruia planau suspiciunile colaborării cu Securitatea. Situaţia este agravată şi de faptul că pe 1 mai era aşteptată vizita la Galaţi a liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

  Bacalbaşa: „Nu fac nici un fel de acuzaţii, mă apăr!"

  Contactat de România liberă, doctorul Nicolae Bacalbaşa a admis că el a semnat nota şi recunoaşte întreg conţinutul documentului.

  „Da, sigur", a răspuns Bacalbaşa la întrebarea dacă nota respectivă îi aparţine. Medicul a adăugat însă că nota a reprezentat răspunsul său la un denunţ făcut de un alt medic împotriva lui şi a mai multor medici gălăţeni.

  „Am fost cercetat la denunţul pe care un alt doctor l-a făcut unui grup de medici. A spus că oferă contra paşaport pentru el şi amantă informaţii. Dosarul există, citiţi-l. Am fost cercetat şi eu, şi alţii. Acuzaţia era că eram un grup reacţionar. Ceea ce nu eram", explică Bacalbaşa.

  „Nu fac niciun fel de acuzaţii, mă apăr", spune Bacalbaşa despre fragmentul „am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal".

  „Pe doctorul Popa nu l-am acuzat de nimic. El nu a fost lezat sub nici o formă. Acolo nu spun că a depăşit limita legală. Tocmai d-aia n-au putut să-i facă nimic", spune Bacalbaşa.

  Doctorul şi candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi spune că asta e singura notă pe care a semnat-o. „Ăsta e punctul meu de vedere", a spus Bacalbaşa, refuzând alte întrebări şi închizând telefonul."

  Ei, acesta-i cel mai tare om din judetul nostru!
  De el nu se ocupa ICCJ sau CNSAS ?
  0
  5
  Raportează
 • postat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  Miercuri, 26 Februarie 2014 20:19
  92.85.247.***
  ... retoric despre decizia noastra definitiva dar si intrebare la Radio Erevan ... ce a "recomandat-o'' p'asta - Rodica Stăaoiu - sa "plateasca" la popor 22.000 de lei ? ... Raspuns : ca si p'aici, in Galati, despre ce s-a votat ... cizme si galeti conspirative ... faslaru, bacalbasa etc ca va placut "'vocea și talentul'' lor !
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.