Continuă cercetările pentru campania prezidenţială 2009 | Elena Udrea şi Ioana Băsescu, sub control judiciar

Continuă cercetările pentru campania prezidenţială 2009 | Elena Udrea şi Ioana Băsescu, sub control judiciar
În foto, Ioana Băsescu și Elena Udrea
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Ioanei Băsescu, fiica cea mare a ex-preşedintelui Traian Băsescu, şi a Elenei Udrea. În judecată a fost trimis şi jurnalistul Dan Andronic. Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale, este acuzată de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălarea banilor (cinci fapte), în timp ce jurnalistul Dan Andronic este acuzat de procurorii anticorupţie de mărturie mincinoasă şi de favorizarea făptuitorului.

"În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare", arată procurorii DNA.

Bani murdari, folosiţi în campanie

Potrivit procurorilor, remiterea foloaselor infracţionale ar fi fost disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. De asemenea, a fost trimis în judecată fostul director al Oil Terminal, Ioan Silviu Wagner. Acesta este acuzat de delapidare.

Citit 1179 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Mai 2017 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.