Executivul a ÎMPRUMUTAT 1,5 miliarde de euro în doar jumătate de an

Executivul a ÎMPRUMUTAT 1,5 miliarde de euro în doar jumătate de an
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În primul semestru al anului 2017, datoria externă a României a crescut cu 1,89 miliarde de euro, de la 92,37 miliarde de euro, la 94,26 miliarde de euro. Din noile datorii, datoria publică este de 1,51 miliarde de euro. În plus, Banca Naţională a României a relevat o scădere a investiţiilor cu 13 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

Laptele şi mierea întârzie să curgă, iar promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE sunt, momentan, întârziate de creşterea datoriilor externe, dar şi de împrumuturile din ce în ce mai dese pe care Ministerul de Finanţe le contractează. Conform datelor BNR, "în perioada ianuarie - iunie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1,889 miliarde de euro. Creşterea se datorează în special datoriei publice, care s-a mărit cu 1,517 miliarde euro. Datoriei publice directe, mai precis, adică împrumuturilor externe contractate direct de Ministerul Finanţelor Publice şi autoritățile administraţiei publice locale".

Investiţiile, în picaj 

BNR a oferit informaţii şi despre investiţiile străine directe, care au scăzut cu circa 13 la sută în prima jumătate a anului 2017. Concret, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,841 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2017, cu 283 milioane euro mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2016.

De altfel, la mijlocul lunii aprilie, Guvernul României împrumutase deja aproximativ 40 la sută din valoarea totală a împrumutului făcut de ţara noastră la FMI în 2009, adică în vreme de criză. La acea vreme, Sorin Grindeanu, fostul premier, a anunţat că "fiecare Guvern are propria strategie de finanţare", dar şi că împrumuturile au fost făcute la costuri reduse.

Ultimul împrumut, consistent

Potrivit raportului făcut de BNR, ultimul împrumut a fost făcut în data de 10 august, când Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 800 de milioane de lei, pe un an. Pe 3 august, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, mai contractase un împrumut de 500 de milioane de lei, pe trei ani. Şi cu doar câteva săptămâni în urmă, în luna iulie, România mai contractase un împrumut de 5,2 miliarde de lei.

Cu toate astea, coaliţia de guvernare continuă să susţină că banii împrumutaţi nu vor fi folosiţi pentru acoperirea măririlor de salarii şi a altor promisiuni de campanie.

Citit 879 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2017 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.