Măreţia trecutului în preajma Sibiului. O călătorie sentimentală

Măreţia trecutului în preajma Sibiului. O călătorie sentimentală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce-ar fi dacă, data viitoare când plecaţi într-o călătorie cu maşina personală, aţi alege să faceţi un altfel de circuit? Când vă propuneţi să mai treceţi prin Sibiu, oraşul atât de îndrăgit de turişti, nu ar fi deloc rău să vedeţi şi altceva decât centrul istoric şi împrejurimile. Noi vă propunem să faceţi un tur al cetăţilor medievale şi al altor castele sau conace din judeţul Sibiu. Va fi un itinerariu sentimental, în căutarea timpului trecut.

Bineînţeles, vă puteţi începe călătoria plecând din centrul oraşului Sibiu, un oraş medieval în adevăratul sens al cuvântului, alături de Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Sighişoara, Târgu Mureş, Mediaş, Feldioara, Bistriţa, Deva, Sebeş sau Făgăraş. Pe lângă centrul vechi, e musai să vedeţi Zidul cetăţii şi turnurile de apărare de pe Str. Cetăţii, construite în secolul al XIV-lea ca a treia centură de fortificaţii a vechiului oraş.

Biertan

Nu puteţi trece prin Sibiu fără să fi văzut Cetatea Biertan, o construcţie cu adevărat impresionantă, înconjurată de ziduri foarte înalte şi de turnuri de apărare. Cetatea, inclusă pe lista monumentelor UNESCO, se află în nordul judeţului Sibiu. Dacă sunteţi pe DN14, care leagă Mediaş de Sighişoara, veţi ajunge la cetate dacă urmăriţi DJ 141B (în cazul în care veniţi din nord) sau DJ141B (în cazul în care veniţi dinspre sud). La Biertan, mai bine de 300 de ani, a funcţionat episcopia evanghelică. Puteţi admira biserica fortificată, dar şi Turnul cu ceas, Turnul cu Clopot, Turnul Catolic sau Turnul Porţii.

Cisnădie şi Cisnădioara

Foarte aproape de Sibiu se află două ansambluri medievale, cel puţin la fel de frumoase ca Biertanul. Pe prima, Cisnădie, o găsiţi urmărind drumul care duce spre Răşinari, din Sibiu. Biserica de la Cisnădie este interesantă pentru seria de turnuri bine conservate (Turnul Paznicului, al Primăriei, al Slăninei, al Faurilor de Seceri, al Şcolii). În plus, sistemul de apărare al lăcaşului de cult este unul complex, format din trei centuri de ziduri, prevăzute cu coridoare de apărare, turnuri şi bastioane. Înauntru se pot vedea un clopot din 1664, o cristelniţă gotică din bronz şi portile altarului vechi, construite în stil baroc.

La mică distanţă de Cisnădie, la doar şase kilometri, se afla Biserica fortificată Cisnădioara. Acolo e păstrat cel mai vechi monument de arhitectură în stil romanic pur din Transilvania. Este vorba despre Biserica „Sfântul Mihail”. Poate cel mai dificil va fi să ajungeţi la acest obiectiv, pentru că cetatea a fost ridicată pe un deal înalt de 70 de metri, iar urcuşul prin pădure poate dura câteva zeci de minute.

Cetatea de la Slimnic

Inclusă pe lista monumentelor istorice, Cetatea de la Slimnic este aşezată la marginea fostului scaun al Sibiului, înainte de dealurile care îl despărţeau de scaunul Mediaşului. Se află în localitatea cu acelaşi nume, între Sibiu şi Mediaş, pe o colină denumită Burgbasch. Este construită din cărămidă, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforţi în trepte. Cetatea a fost asediată în mai multe rânduri, a rezistat turcilor, în 1658, precum şi pandemiei de ciumă, dar a fost devastată şi incendiată în 1706, în timpul unor lupte. Odinioară, în preajma ei, se afla un codru întins, intrat în tradiţia populară drept loc de refugiu al haiducilor.

Cetatea de la Răşinari

Aflată între Răşinari şi Poplaca, pe dealul La Gânza de lângă Valea Strezii, cetatea medievală de la Răşinari a fost un important punct de apărare, situată astfel încât să vegheze asupra întregii zone. Astăzi au rămas doar ruinele, dar fiind situată la o înălţime de 704 metri, oferă o privelişte spectaculoasă asupra oraşului Sibiu.


Castele şi alte bijuterii din secolele trecute

Multe dintre ele sunt în ruină, fie uitate de stat, fie lăsate de izbelişte chiar de către proprietari. Cu toate acestea, dacă vă place să căutaţi frumuseţea vremurilor de demult în lucrurile care vă înconjoară, atunci trebuie să vă opriţi şi în sătucurile sibiene indicate mai jos. Castelele construite în aceste locuri nu se găsesc chiar pe toate hărţile turistice, iar descoperirea lor, în locuri aproape uitate de lume, vă va da sentimentul că aţi găsit o comoară nepreţuită, care, pe nedrept,  nu e apreciată la adevărata ei valoare.

Şase obiective de văzut

În localitatea Dumbrăveni, pe DN 14 Sighişoara-Sibiu, se află Castelele Apafi, construite în secolul al XVI-lea (alte castele ale acestei familii se află şi în judeţul Harghita, la Tomeşti). De-a lungul timpului, Castelele Apafi din Dumbrăveni au fost, pe rând, sediu pentru primărie, loc de cazare pentru turişti, spaţiu destinat armatei, dar şi închisoare.

Tot în judeţul Sibiu puteţi vedea legendara reşedinţă a familiei Bolyai din satul Buia (comuna Şeica Mare). Castelul Bolyai este un monument de o evidentă valoare arhitecturală și istorică, dar se află într-o stare avansată de degradare.

Din neferice, în aceeaşi stare se află şi frumosul Castelul Tobias din satul Boarta, construit în stil baroc, în 1770.

Ridicat într-un important loc de vamă, transformat, o perioadă, şi în orfelinat pentru copii, Castelul Turnu Roşu din Boiţa a fost menţionat pentru prima dată într-un document regal din 1453. Potrivit legendei, denumirea castelului provine de la faptul că zidurile au fost vopsite  cu sângele turcilor învinşi într-o bătălie, din 1493, pe când aceştia se retrăgeau spre Ţara Românească.

Castelul Brukenthal (Avrig) este, acum, situat mai mult într-o pădure decât într-un parc. Palatul de vară al baronului Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, a fost construit în stil baroc, între 1780 şi 1785, după modelul palatului Schönbrunn din Viena.

Tot o reşedinţă a familie Brukenthal, Castelul din Micăsasa, situat la 30 km de Mediaş, mai păstrează, la fel ca multe alte monumente de arhitectură, doar amintirea vremurilor trecute.

Citit 7070 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2013 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.