HAOSUL turismului Românesc/ Staţiunile Borsec şi Băile Herculane, în cădere liberă
Foto: Băile Herculane

HAOSUL turismului Românesc/ Staţiunile Borsec şi Băile Herculane, în cădere liberă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe Valea Cernei, stă încă în picioare, tristă, umilită şi cu un viitor incert, Băile Herculane, una dintre cele mai faimoase staţiuni balneo din România. Surse istorice spun că atunci când au venit romanii pe la noi, în drum spre Sarmizegetusa, s-au oprit aici şi, fermecaţi de frumuseţea locului, uimiţi de izvoarele cu ape tămăduitoare, considerate miraculoase, au început să amenajeze zona şi i-au dedicat-o lui Hercule, eroul semizeu.

O ruină

Locuitorii din Herculane îşi amintesc din vremurile oraşului de odinioară că în 1933 a venit aici familia regală. În fiecare vară veneau Iorga, Dimitrie Gusti, iar după 1948 Mihail Sadoveanu.

Peste Herculane au trecut 2000 de ani: romani, otomani, austro-ungari, bombardamente, incendii, cutremure şi comunişti. Dar staţiunea a rezistat eroic, reconstruită, refăcută, îmbunătăţită, extinsă, dezvoltată continuu, inclusiv de comunişti. După anii '70, Herculane a avut parte de renaştere, iar toate imobilele din centrul istoric funcţionau.

CITEŞTE ŞI: (FOTO&VIDEO) "Cât e SIRIUL de mare"/ Peisaj mirific la NEA BENI acasă

În anii premergători Revoluţiei, la Herculane s-a scris o poveste de succes. 6.000 de locuri de cazare pe sezon asigurau prosperitatea staţiunii. Apoi, peste toate s-a abătut dezastrul: capitalismul sălbatic pur românesc, cu legi haotice, autorităţi iresponsabile şi personaje dubioase, lipsite de respect şi mânate de interese obscure. Herculane e astăzi de nerecunoscut pentru localnici şi turiştii de odinioară şi un şoc pentru orice om care calcă în oraş pentru prima dată. În extrasezon, oraşul arată de parcă ar fi pustiu şi bântuit de fantoma splendorii de altădată. Peisajul e dezolant. Clădiri catalogate drept monumente istorice de tip A se prăbuşesc bucată cu bucată, distruse de neglijenţă. Când a cumpărat Herculane, acum 9 ani, societatea Hercules a plătit pe staţiune 1,3 milioane de dolari, de parcă s-ar putea pune valoare pe istorie. Conform unui studiu al Ministerului Justiţiei, societatea deţine aproape 2.700 de locuri de cazare, toate nefuncţionale, în hotelurile mari şi în clădirile monument istoric.

Borsec, aceeaşi soartă

"Se spune că Dumnezeu, când a făcut Borsecul, era în toane bune. Ne-a dat izvoare de ape minerale, ne-a dat aurul verde, pădurile din jur, şi ne-a dat aer curat", spunea primarul din Boresec, Joszef Mik, în 2010.

Borsecul, în prezent, arată ca un loc părăsit în grabă de oameni, după o epidemie devastatoare. În staţiune nu au mai rămas decât două - trei mii de suflete, care trăiesc din amintiri şi pentru care singurele evenimente memorabile într-un an sunt vizitele jurnaliştilor interesaţi de soarta orăşelului. Dacă înainte de 1989 sezonul turistic era non-stop şi nu găseai cazare decât cu greu, acum, din cele 100 de vile pentru turişti, dacă au mai rămas 5-6 funcţionale. Pe timpul comunismului, Borsecul oferea chiar şi 9.000 de locuri de cazare pe sezon. Astăzi chiar şi vara te plimbi ca printr-o localitate pustie. Mai sunt doar câteva pensiuni care se chinuie să supravieţuiască.

 

Staţiunea Borsec

 

Cauza declinului din Borsec este pusă tot pe seama privatizărilor făcute prost, crede primarul Joszef Mik. "A urmat o privatizare eşuată, după care statul a vândut toate imobilele. Banii nu au mai fost investiţi în Borsec. Aproape 80 de clădiri au fost revândute la diferite persoane fizice. De-a lungul anilor, vilele au trecut pe mâinile unor speculanţi imobiliari".

Acum 10 ani s-a închis baza de tratament balnear. Pentru Borsec, asta a fost lovitura finală. A pierdut statutul de staţiune balneo-climaterică, dar şi pe acela de staţiune turistică de interes naţional. Un singur lucru mai funcţionează astăzi în oraş: fabrica de îmbuteliere a apei minerale. Înainte de anul 2000, 85 la sută din populaţie lucra în turism şi 15 la sută la fabrică. Acum, procentul s-a inversat.

Partea plină a paharului? Ce a mai rămas în picioare

Cu toate că atât Băile Herculane, cât şi Borsec arată groaznic în prezent, locuri de cazare încă mai sunt, iar unele dintre acestea sunt aduse la standarde moderne şi oferă maximum de confort şi lux, la un preţ pe măsură.

Băile Herculane

Pe turistinfo.ro, în Băile Herculane am găsit 30 de oferte de cazare la pensiuni, vile sau hotel. Preţurile pentru o cameră dublă pornesc de la suma de 60 de lei pe noapte şi urcă pe măsură ce creşte confortul şi facilităţile oferite. Majoritatea acestor locuri au numeroase oferte pentru cei care vor să meargă în această parte a României pentru a se relaxa sau pentru a-şi trata diferite afecţiuni, iar unele chiar sunt foarte avantajoase.

Borsec

Bosec, fiind o staţiune mai mică decât Băile Herculane, oferă doar 17 unităţi de cazare, conform turistinfo.ro. Toate sunt fie pensiuni, fie vile, fără să fie menţionat vreun hotel. Preţurile pentru o cameră dublă pornesc de la 40 de lei şi nu urcă mai sus de 120 de lei pe noapte. În funcţie de perioada în care vreţi să vizitaţi staţiunea, unităţile de cazare au şi câteva oferte menite să reducă costul total al sejurului.

Distanţă

Borsec este staţiunea balneo mai apropiată de Galaţi, distanţa fiind de aproximativ 400 de kilometri. Nu există gară în staţiune, aşa că va trebuie să folosiţi maşina personală.

Staţiunea Băile Herculane este ceva mai departe. Gălăţenii vor avea de parcurs aproape 600 de kilometri cu maşina personală, dar există şi rute feroviare, cu toate că voiajul va dura peste 12 ore.

CITEŞTE ŞI: TURISM/ România uimitoare: Parcul Naţional Retezat, o experienţă de neuitat

Citit 6039 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 14:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.