La Muzeul de Artă Vizuală, documentar şi dezbatere despre războiul din Ucraina

La Muzeul de Artă Vizuală, documentar şi dezbatere despre războiul din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galați, One World România și KineDok România organizează joi, 24 martie, de la ora 18,00, o proiecție specială a filmului „Pământul e albastru ca o portocală” (Ucraina, Lituania, 2020, 74’). Evenimentul trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din Ucraina, iar proiecția va fi însoțită de o dezbatere, care îi are ca invitați pe Valentina Cornea, doctor în sociologie, Natalia Serebriannikova și Hanna Serebriannikova, refugiate ucrainene. Dezbaterea va fi moderată de Ada-Simona Biriș, organizator KineDok la Galați.

Natalia Serebriannikova este istoric, cercetător în antropologie, filolog, doctor în etnologie, fondator  al Centrului de Tehnologii de Comunicare „Argentum” din Odesa, "Viaţa liberă" publicând recent un interviu cu dumneaei. Hanna Serebriannikova este fiica sa și este regizor de teatru.

"Iryna Tsilyk, regizoarea filmului «Pământul e albastru ca o portocală», se concentrează asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence - un eveniment major în viața ei și a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este reașezat în contextul mai larg al existenței lor, respectiv, faptul că trăiesc în Donbasul răscolit de război. Această aparentă contradicție între micro și macro se dovedește a fi de fapt o concordanță, cele două sfere influențându-se reciproc: războiul crește fără îndoială miza examenului de admitere, căci este o modalitate de a părăsi realitatea incertă, cu vești alarmante și atacuri nocturne; iar pasiunea pentru cinema a protagonistei și hotărârea ei, odată admisă la facultate, de a face un film despre situația celor rămași acasă este o ocazie pentru retrăirea, când în tonalitate comică, când cu lacrimi în ochi și în glas, a traumelor cauzate de conflict”, titrează organizatorii evenimentului.

Iryna Tsilyk (născută în 1982 în Kiev) este o regizoare și scriitoare din Ucraina, absolventă a Universității Naționale de Teatru, Cinematografie și Televiziune din Kiev. „Pământul este albastru ca o portocală” este debutul ei în documentarul de lungmetraj. De asemenea, Tsilyk este autoarea a opt cărți publicate în țara natală (poezie, proză și cărți pentru copii).

Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Filmul este subtitrat în engleză și română.

CITIȚI ȘI: O profesoară universitară din Odesa, refugiată la Galaţi. „Putin a spus că Ucraina şi poporul ei nu există, acum asta vrea să facă!”

Citit 2625 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2022 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.