Refugiu și sanctuar pentru cei excluşi de societate

Refugiu și sanctuar pentru cei excluşi de societate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi (strada Tecuci nr. 3, bloc V3B) găzduieşte, miercuri, 27 noiembrie, de la ora 18,00, în cadrul programului est-european de filme documentare "KineDok", proiecţia peliculei "Grădina lui Fanni", coproducţie Ungaria - România - Croația, realizată anul trecut.

În "Grădina lui Fanni", aflată la periferia Budapestei, ascunsă în inima pădurii, trăiesc două persoane pe care societatea le-a exclus, dar care sunt unite de o prietenie atipică: Fanni, o adolescentă transgender, în vârstă de 19 ani, și Laci, un bărbat fără adăpost, în vârstă de 60 de ani. Cei doi duc o viață copleșitor de asemănătoare celei unei familii, sprijinindu-se reciproc ca tată și fiică. Filmul vorbește despre găsirea unui cămin, un refugiu sigur față de lumea exterioară, dar și un sanctuar emoțional al lumii interioare. Este o reflecție asupra puterii de a găsi alinare în faptul că altul poate împărtăși aceleași sentimente de izolare.

Filmul a primit Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de la Sarajevo şi a fost selectat la Festivalul de la Trieste, Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de la Verzio (Ungaria) şi Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului "One World Romania".

Realizatorul filmului, Gergő Somogyvári, este director de imagine și regizor de film documentar, a studiat fotografie și jurnalism şi a absolvit Universitatea de Film și Teatru din Budapesta în 2008. Timp de 14 ani a lucrat ca director de imagine și a regizat cinci documentare scurte și medii. "Fairy Garden" este primul său documentar de lungmetraj.

Invitatul serii va fi Florian-Mihail Păun, artist audio-vizual, masterand în New Media Design la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București și activist pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+. Colaborează cu Asociația ACCEPT în calitate de fotograf și organizator al expoziției de fotografie “inVIZIBIL”, demers fotografic cu și despre persoane transgender, dar și în calitate de coordonator al Bucharest PRIDE 2024.

Intrarea la proiecţie este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citit 1082 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2024 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.