Cât ne costă curăţenia dinaintea Paştilor

Cât ne costă curăţenia dinaintea Paştilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

E mai ieftin să ne dereticăm de unii singuri casele, dar tot „arde” la buzunar dacă nu avem deja cumpărate chimicele care ne trebuiesc

O gospodină care să ne deretice prin casă ne „uşurează” de măcar vreo sută de lei

 Firme de curăţenie avem destule în Galaţi, fac treabă, dar iau şi bani

Doar o lună mai e până la Sfintele Paşti, aşa că gospodinele se gândesc de pe acum la curăţenia de dinainte de sărbătoare. E vremea să facem liste: ce produse chimice au mai rămas prin casă de pe la curăţeniile trecute, ce ne mai trebuie, unde le găsim de cumpărat pe cele mai ieftine şi mai bune. Pentru cine are dare de mână, ar merge să lase toate aceste bătăi de cap la o parte şi să angajeze o gospodină, pentru o zi sau două, ca să-i deretice prin toată casa. Sau, dacă ne e reşedinţa prea mare sau vremea scursă de la ultima curăţenie generală prea îndelungată, putem apela, dacă ne ţin băierile portofelului, şi la o firmă specializată în primenirea caselor. Vă spunem astăzi cât vă costă curăţenia dinainte de Paşti, dacă alegeţi să o faceţi de unii singuri, dacă tocmiţi o femeie pricepută la ale casei la sau dacă vă cumpăraţi servicii de la o firmă specializată.

Chimicalele pentru curăţenie şi preţurile lor

Trebuie să ştergeţi peste tot? E o problemă! Nu doar că-i mult de muncă, dar aveţi şi nevoie de produse diverse. În primul rând, v-ar trebui mănuşi, pentru că produsele chimice de curăţat sunt agresive cu pielea. Preţurile celor din cauciuc gros şi colorat, pe care le puteţi eventual refolosi dacă nu le rupeţi de tot, din prima, pornesc de la 6,5 lei perechea. Cumpăraţi două sau trei perechi, ca să nu faceţi mai multe drumuri la magazin. Oricât de atenţi aţi fi la şters pe jos, să ţinem seama că sunt totuşi produse consumabile!

Kit de şters praful. Dacă vă displace să ştergeţi mobila cu cârpe rupte din haine vechi, vă trebuie musai lavete. Pe la magazinele de chinezării, găsiţi din cele roz, absorbante, la 10 lei rola. Şi vă ajung, garantat, pentru vreo câteva luni, chiar dacă pentru dumneavoastră să faceţi curăţenie prin casă e un hobby. Un lichid de calitate pentru şters mobila costă măcar vreo 10 lei, la recipient mic. Un spray bun de mobilă e minim vreo 15 lei. Dar, decât să fie nevoie să vă cumpăraţi altă mobilă…

Un spălat de geamuri e scump. Lavetele pentru geamuri, de regulă galbene, cu mici găuri, sunt ceva mai scumpe, având preţuri care încep de pe la 4,5 lei bucata. În schimb, lichid de curăţat sticlă am găsit, la Auchan, şi la doar 2,20 sticla de 750 ml. Se compensează cheltuielile. Bineînţeles, preţurile produselor de firmă, cu acţiune garantată, trec şi de 10 lei sticla. Cât de puternică trebuie să fie soluţia de curăţat? Depinde şi de cât de multe sărbători pascale au trecut de când n-aţi mai şters geamurile! Iar dacă praful e gros, v-ar prinde bine, poate, chiar şi un mop de şters geamurile. Am găsit, ieri, la Dedeman, coadă de mop la puţin peste 4 lei. Ştergătorul e şi el tot vreo 4 lei, dar cârpa pufoasă care se montează pe el, şi care de fapt vine în contact cu sticlă, ajunge şi la peste 20 lei. Şi iată cum ajunge un simplu spălat de geamuri ajunge să coste şi 30 lei! Ce-i drept, produsele cumpărate acum vă mai ajung pentru măcar încă vreo 10 spălări.

Minimul pentru îngrijirea gresiei şi parchetului. Preţurile chimicelor de folosit aici depind mult de calitatea suprafeţelor curăţate. Dacă aveţi parchet laminat de 200 lei metrul pătrat, nu vă luaţi cel mai ieftin lichid de curăţat! Să nu care cumva să vi-l degradeze şi să vă pară rău de el. La fel, gresia şi faianţa cu modele extrudate, spre exemplu, sunt mai pretenţioase. Un lichid ieftin de gresie şi faianţă am găsit, la Auchan, pe la 4 lei. Ca şi în cazul tuturor celorlalte produse, cu cât mai cunoscut e numele, cu atât creşte şi preţul.

Dezinfectant şi detartrant pentru baie şi bucătărie. Tot ce are în compoziţie concentraţie mare de clor îşi va face treaba. Atenţie însă şi la mâini (mai ales când nu purtaţi mănuşile), dar şi la câţi vapori de clor inhalaţi. Un Domestos de 750 ml, spre exemplu, nu prea găsiţi la mai puţin de 7,5 lei. Partea bună e că-i concentrat şi ţine destul de mult. Dar sigur că nu e musai să optaţi pentru o marcă sau alta. Alegeţi produsul cu clor mult şi preţ bun. Detartrant pentru aragaz şi instalaţii sanitare găsiţi la mai puţin de 6 lei sticla de 750 ml. Dacă mai spălaţi şi perdele şi hainele de primăvară, mai puneţi la socoteală şi un sac de detergent. Kilogramul la Auchan costa puţin peste 6 lei, dar ajunge şi la peste 11 lei, pentru mărcile mari. Cam aceleaşi sunt preţurile şi la Dedeman.

Prin urmare, se vede clar că, dacă vă cumpăraţi acum toate chimicele pentru curăţenie, tot scoateţi din buzunar vreo 60-70 lei. Avantajos este însă că vă rămân şi le veţi mai putea folosi şi pe viitor!

Un văruit în bucătărie? Cam piperat la preţ

Var de calitate, lavabil, găsiţi cam la 20 lei litrul. Poate chiar mai ieftin, dar nu produs după ultimele tehnologii. Problema este că nu vi-l vinde nimeni, în supermarket, la litru. Şi oricum cantitatea nu v-ar ajunge pentru o cameră întreagă. Am găsit însă găleată de 15 litri de var bun, cu silicon, la preţuri cuprinse între 200 şi 350 lei. Dar nu-i numai varul… Sunt şi restul produselor necesare, plus mâna de lucru. Mai întâi, ar fi rasul varului vechi. Apoi, un glet (cu tot cu mâna de glet de finisaj) ajunge pe la 17 lei per metru pătrat, la meseriaşii buni. Se mai adaugă încă vreo patru sau cinci lei pe metrul pătrat pentru văruitul efectiv. Aşa că nu mai bine chemaţi băieţii să vă văruiască în bucătărie după ce vă reveniţi după cheltuielile de Paşti? Că şi aşa o să se afume tavanul de la scrumbie, miel, cozonac şi toate celelalte care or să intre la cuptor!

Cât iau femeile pentru curăţenie

O femeie care face menaj, la negru, în casa unor gălăţeni cu dare de mână, se alege cu vreo 800 lei pe lună, banii jos. Uneori chiar ceva mai mult, dar cazurile sunt destul de rare. Se adaugă, de regulă, masa de prânz (pe care tot femeia o pregăteşte) şi uneori nişte bonusuri mici. Nu sunt mulţi bani, dar, dacă proprietarii sunt mulţumiţi, serviciul e unul stabil pentru o gospodină de peste 50 de ani, pe care nimeni altcineva nu mai vrea să o angajeze. Şi de regulă, femeile care au un astfel de serviciu mai lucrează şi pe la casele altora. Dar nu vă aşteptaţi să vină de degeaba. Când roboteşti cât e ziua de lungă pentru 800 lei, ai nevoie de bani. Aşa că femeia vă va cere, cel mai probabil, măcar 100 lei ca să vă facă treaba. Şi, spre deosebire de firmele profesionale, nu va veni cu produsele ei de curăţat, aşa că şi pe acestea tot dumneavoastră va trebui să le alegeţi şi să le cumpăraţi.

Profesioniştii şi preţurile lor

Societatea Real Clean Galaţi informează, prin intermediul site-ului său de prezentare, că poate face două tipuri de curăţenie. Cea de întreţinere, pentru care percepe între 1,5 lei şi 3,5 lei pe metrul pătrat sau cea necesară înainte şi după evenimente. Pentru aceasta din urmă, contează cât de mare e locuinţa. Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere şi suprafaţă mai mică de 60 metri pătraţi, preţurile pleacă de la 250 lei. Pentru un apartament cu patru camere, dar cu suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi, preţurile unei curăţenii profesionale încep de la 400 lei. Dacă aveţi vilă – deci, probabil şi un ban în plus în portofel - aveţi la dispoziţie pachete de servicii care încep de la 600 lei. Dar şi aici depinde de cât de mare v-aţi făcut casa în care acum nu mai aveţi chef să daţi cu mătura!

Informativ, societatea Cipaco Clean informează că ar cere pentru curăţenia într-un apartament cu două camere 300 lei, iar pentru pentru unul cu patru camere, de la 375 lei în sus. Într-o vilă mică, de până la 200 metri pătraţi, va trebui să plătiţi pentru curăţenie de la 650 lei în sus, iar pentru una mare, de la 750 lei în sus. Furnizorul de servicii insistă însă, pe site-ul propriu, asupra faptului că tarifele sunt informative şi că pachetele sunt personalizabile. Să angajezi profesionişti să îţi facă în casă curăţenie este, în mod evident, cheltuială mult mai mare decât dacă te-ai hotărî să pui de unul singur mâna pe mop şi pe lavetă. Dar tocmai acesta ar fi şi avantajul: că nu trebuie să îţi mai baţi capul cu treburile casnice. Şi dacă n-ai dat toţi banii pe curăţenie, cât profesioniştii îţi curăţă şi lustruiesc prin casă, te poţi duce liniştit, la o plimbare.

Fiecare, după buget. Numai să fie casa curată, de azi într-o lună.

Citit 4100 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.