Întâlnirea absolventelor «Notre Dame de Sion»

Întâlnirea absolventelor «Notre Dame de Sion»
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, Biblioteca Franceză din Galaţi a marcat Ziua Europeană a Patrimoniului printr-o întâlnire între două generaţii diferite, una a Galaţiul actual şi cealalată a oraşului de altădată.

Pornind de la ideea refacerii istoriei francofoniei la Galaţi, directoarea Dorina Moisă le-a invitat pe câteva dintre absolventele fostului Institut de fete “Notre Dame de Sion” (actuala Facultate de Mecanică) să facă o incursiune la începutul secolului al XX-lea.

Aproape necunoscut tinerelor de astăzi, pensionul de la Galaţi, prima asemenea instituţie deschisă în România, în anul 1867, şi-a dat la o parte porţile pe măsură ce toate cele şapte doamne şi-au depănat amintirile.

Cei prezenţi la manifestare au aflat că în oraşul nostru şcoala-internat organizată de maicile din Congregaţia «Notre Dame de Sion» era un pension accesibil doar familiilor cu stare şi, de regulă, celor de intelectuali. Câteva clase erau destinate şi copiilor foarte săraci. Fetele primeau o solidă educaţie de viaţă, nu doar bagajul necesar de cunoştinţe generale. Colegii « Sion » s-au mai înfiinţat doar la Bucureşti şi Iaşi.

«La Notre Dame am petrecut cei mai frumoşi din viaţa mea. Am stat acolo de la 2 ani şi jumătate până la 18 ani. Aveam un program ca şi cum am fi fost în sânul unei mari familii. Am primit căldură sufletească aşa cum rar puteai întâlni”, a povestit, unui auditoriu foarte tânăr, doamna Paraschiva Olteanu.

Fiica unuia dintre primarii oraşului Galaţi, nepoata unuia dintre cei mai bogaţi negustori din ţară la acea vreme, Sterea Codescu, aceasta nu putea urma altă formă de învăţământ decât Institutul «Sion». Doamna Olteanu s-a numărat şi printre norocoasele absolvente din 1947, an în care internatul a fost desfiinţat, odată cu venirea comuniştilor.

Absolventele, dintre care una a venit special din Iaşi, la invitaţia bibliotecarelor din Galaţi, au refăcut, la întrebările profesorilor, studenţilor şi elevilor, aproape întreaga istorie a institutului organizat de călugăriţe.

«Ne-a propus să continuăm cercetările despre începuturile francofoniei la Galaţi şi în alte direcţii. Sperăm ca întâlnirea să deschidă o serie de manifestări-eveniment pe această temă, care e strâns legată şi de istoria oraşului », ne-a declarat, la final, directoarea Bibliotecii Franceze, Dorina Moisă.

Explicaţie foto: Doamna Paraschiva Olteanu (a doua din stânga), alături de alte absolvente a pensionului «Notre Dame de Sion»

Citit 1919 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.