O istorie atinsă de suverani şi de musafirii lor

O istorie atinsă de suverani şi de musafirii lor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Aflat acum în preajma tronului ceresc, ultimul şef de stat participant la cel de-Al Doilea Război, Regele Mihai I, poate fi evocat şi privind o colecţie importantă de amintiri excepţionale legate de o istorie a artei specială, într-o expoziţie rară, adusă la noi chiar de la Castelul Peleş.

Este vorba despre o fascinantă expoziţie temporară intitulată  „Artă şi Ceremonial la mesele regale“, găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos, fostul Palat Episcopal, care rezerva un iatac special pentru vizitele la Galaţi ale suveranilor. Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 10 martie 2018.

Vernisată cu binecuvântarea ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Salonul principal al Muzeului, în organizarea Muzeului Eparhiei Dunării de Jos în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, expoyiția „aduce în prim-plan detalii din viaţa cotidiană a familiei regale din România, în perioada 1866-1930”, au precizat organizatorii. „Vizitatorii pot admira piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă de o inestimabilă valoare istorică şi estetică, destinate meselor regale de odinioară: servicii de masă din porţelan şi argint, servicii de pahare, tacâmuri, seturi de masă pentru călătorii, obiecte achiziţionate din manufacturile europene şi orientale, la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea, realizate de artişti orfevri, sticlari, ceramişti, ce fac în prezent parte din patrimoniul prestigioasei instituţii culturale – Muzeul Naţional Peleş. Expoziţia se doreşte a fi nu numai o incursiune în trecutul istoric românesc prin expunerea de obiecte de artă decorative, ci şi o readucere în actualitate a vieţii de la Curtea Regală, din acea perioadă.” De la austerele servicii de ceai preferate de Regele Carol I la micile opere de artă care au încălzit inimile reginelor, toate aceste mărturii au fost atinse de mâine de demnitari, de oameni de decizie, de capete încoronate venite din ţări puternice, de artişti importanţi invitaţi de înalţii protectori ai artelor noastre… Obiecte de artă pură, ce reclamau ritualuri elegante, decenţă, punctualitate, maniere fine.

Citit 1451 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Decembrie 2017 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.