"Salonul de iarnă” continuă o primăvară a artei plastice gălăţene

"Salonul de iarnă” continuă o primăvară a artei plastice gălăţene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Astă seară avem un eveniment major pentru filiala noastră!” - anunţa preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), Sava David, luni seară, 11 decembrie 2017, la vernisajul expoziţiei „Salonul de iarnă al artiştilor plastici gălăţeni” de la Galeria de Artă „Nicolae Mantu”.

Şi, pentru că la recenta Gală a premiilor municipiului Galaţi, doi dintre membrii de frunte ai filialei, recompensaţi cu această recunoaştere publică, nu au putut fi prezenţi, preşedintele filialei a profitat să-i înmâneze acum premiul sculptorului Gheorghe Terescenco, autor al mai multor monumente de artă în metal, care ne înfrumuseţează municipiul - „o capacitate, cu un raport extraordinar în zona creaţiei”, observa preşedintele. Este autorul bustului „prinţului operetei”, Leonard, al copiei Lupei Capitoline şi a altor statui de for public. Sculptorul a pregătit şi vulturul uriaş care ar putea completa statuia României Mari, niciodată isprăvită după aproape un veac, numită popular „Soldatul de la Gară” - de fapt, din Piaţa Ion Heliade Rădulescu. Aflat atunci la vernisajul unei expoziţii proprii la Veneţia, alt plastician căruia i s-a oferit Premiul Municipiului Galaţi, Florian Doru Crihană, nu a putut ajunge nici la vernisajul de luni. Reamintim că la ceremonia organizată de Primărie, şi Sava David a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului. Filiala UAP este „singura unitate cu trei premii”, făcând necesară instalarea unei vitrine pentru trofee. David a mulţumit colegilor  pentru solidaritate şi pentru munca susţinută.

Criticul de artă Mariana Cocoş a avut curajul, cum ne-a obişnuit în ultima vreme, să prezinte măcar patru exponate, de genuri de expresie cât mai diferite; pentru restul lucrărilor mai remarcabile, având şi noi ochi. Au fost analizate operele modernistului David Sava, melancolicului Vasile Neagu, postimpresionistului „cu tendinţe abstractizante” Sterică Bădălan - toţi cu pictură în ulei, şi sculptura energică şi cu umor a uimitorului Adrian Vădeanu. Criticul i-a citat în treacăt şi pe artiştii Marcel Bejan, Mihai Coron, Murariu Neamţ  şi a observat varietatea de stiluri, dar şi de vârste.

Referindu-se, desigur, la maestrul artei figurative moderne, Liviu-Adrian Sandu, David observa acum că un sculptor venea acum cu „o lucrare de grafică, colorată excepţional - un studiu foarte bun!

Ca de obicei, managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, a onorat vernisajul. În acest ritm şi în competiţie cu ceilalţi, fiecare bun artist va avea într-un deceniu sute de lucrări, mai spera preşedintele filialei UAP.

Citit 1216 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2017 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.