Gala Artelor şi cum am "gălăţenizat" un artist român important! Premii pentru excelenţă, în arta plastică gălăţeană

Gala Artelor şi cum am "gălăţenizat" un artist român important! Premii pentru excelenţă, în arta plastică gălăţeană
Şi scena s-a umplut de laureaţi!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Vreau să vin şi la anul, vreau să vin şi peste 25 de ani, vreau să fiu în fiecare an alături de dumneavoastră! Sunt în suferinţă - sufăr un proces de gălăţenizare şi vă rog să vă aplaudaţi pe dumneavoastră!". Aşa a grăit vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), plasticianul ZuZu Caratănase, gravor apreciat la nivel internaţional, de pe scena Teatrului Dramatic, sosit în seara galei (aflată la a doua ediţie), direct din Capitală. Oaspetele i-a salutat pe cei 40 de artişti - creatori de desen, pictură, sculptură, arte decorativă, din una dintre cele mai vizibile filiale. Promisese la prima ediţie că ne va fi mereu alături şi nu s-a dezminţit!

Eleganţa scenei dăruite de teatru, intermezzourile - extraordinar a fost tenorul Valentin Vasopol, tinerii dansatori de la Fantezia, prezentarea unei colecţii vestimentare, mai bogată ca niciodată, semnată de designerul vestimentar Ioana David, seria "Silver fever", parada modelelor de la Genys - au alternat cu emoţia anunţării premiilor, la fiecare categorie fiind trei nominalizări, cu vot secret. Gala a fost prezentată, cu bucuria pe care se pricepe să o împrăştie, de jurnalista Angela Ribinciuc. A fost secondată de îndrăgitul actor Lică Dănilă, mereu pus pe şotii. Preşedintele Filialei UAP, plasticianul Sava David, a fost amfitrionul scenei, însoţit de două modele de la Genys. Invitaţi pe scenă, pentru meritate aplauze, laureaţii ediţiei prime a galei. Abia ieşit din spital, pictorul Gheorghe Coron a urcat cu greutate micul Everest al scenei înalte, primit acolo cu dragoste şi respect.

Sar direct la un premiu care l-a luat pe nepregătite (mulţi alţi laureaţi au mărturisit la fel), Premiul pentru întreaga activitate în domeniul culturii gălăţene, care i-a revenit fondatorului "Vieţii libere", ziaristul Radu Macovei - "un simbol şi un miracol local", a punctat preşedintele filialei noastre.

Foarte aşteptată a fost strigarea premiilor de excelenţă pe domenii plastice. Premiul pentru pictură a fost primit de către Sava David, care observa la microfon că i-ar fi fost mult mai comod dacă nu era desemnat câştigător de votul secret. Premiul pentru sculptură i-a fost atribuit lui Adrian Vădeanu, dar şi soţiei artistului, Sorina Fădor Vădeanu, autoare de tapiserie, artă pe cale de dispariţie. Pentru grafică, a urcat scena Cornel Corcăcel, încă o dată devenind o lecţie pentru elevii săi. La critică de artă - muzeografa şi plasticiana Mariana Tomozei Cocoş. Fondator şi fost decan al Facultăţii de Arte din Universitatea "Dunărea de Jos", profesorul şi plasticianul Ioan Tudor a fost recompensat cu premiul special "pentru dezvoltarea culturii artistice". Premiul special al preşedintelui filialei, "pentru devotament în sfera artelor", a fost primit de muzeograful plastician Eduard Costandache, iar cel pentru "cea mai bună reprezentare a filialei la nivel naţional" i-a revenit Corneliei Nicolaescu Burlacu. Plasticienii Gheorghe Miron şi Irina Panţiru, coautori ai unei fresce din noul sediul al Primăriei, au primit premiul "pentru compoziţie murală de for public". Miron a anunţat şi plecarea definitivă a Irinei la Londra, pentru că "iubeşte oraşul, în care sunt câţiva oameni pe care nu vrea să-i mai vadă vreodată". Premiul pentru cea mai bună reprezentare în străinătate a filialei i-a fost decernat lui Florian Doru Crihană, care i-a dedicat premiul fostului preşedinte al filialei, regretatul Aurel Manole. La jumătate de veac de viaţă a Muzeului de Artă Vizuală, managerul acestuia, Dan Basarab Nanu, şi-a forwardat premiul spre instituţia pe care o conduce.

Premiile de excelenţă pentru întreaga activitate - o diplomă şi o "salatieră (ca) de argint" - au fost primite de sculptorul Alexandru Pamfil şi pictorul Teodor Vişan. Un premiu pentru îmbogăţirea patrimoniului artistic al municipiului a fost acordat sculptorilor care şi-au dăruit lucrările Muzeului de Ştiinţele Naturii: Mugurel Vrânceanu, Denis Brânzei şi Valentin Popa. Foarte tânăra restauratoare bucureşteană Adriana Chebac a primit emoţionată Premiul special de  debut - "revelaţia anului".

Au primit "Premiul de Excelenţă pentru susţinerea şi promovarea fenomenului artistic" primarul municipiului şi preşedintele Consiliului Judeţului, care nu au putut ajunge. În rolul primarului, a vorbit viceprimarul Picu Anton Roman, începând cu explicaţia că nu el este Ionuţ Pucheanu şi adăugând un lucru frumos: că păşeşte "cu smerenie" în casa Artei, mulţumind artiştilor că îi învaţă pe aleşi cum să devină Mecena.

Premii speciale: Premiul de Excelenţă pentru merite deosebite în susţinerea Filialei UAP le-a revenit lui Gavrilă Tuchiluş, manager general al  Agrimat SA, şi lui Nelu Mocanu, manager general la  SF Tex Mercedes-Benz.

În foto 1, galerie - actorul Lică Dănilă, jucându-se cu premiile în plic; Adrian Vădeanu, în aşteptare... ; foto 2: Recompensat pentru pasiunea de o viaţă de a prezenta şi încuraja fenomenul cultural gălăţean, ziaristul Radu Macovei, alături de preşedintele David şi de prof. Viorica Macovei, cealaltă parte din "dipticul" familiei Macovei

Citit 1875 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2017 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.