Premiile Filialei Uniunii Scriitorilor - onorante şi sărăcuţe

Premiile Filialei Uniunii Scriitorilor - onorante şi sărăcuţe
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Amânată, odată cu doliul naţional, Adunarea Generală a Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR) a acordat premiile pentru trei cărţi valoroase publicate anul trecut. Prilej de bilanţ, într-o atmosferă rară: prezenţă redusă; vremea închisă, sărbătorile sau amânarea să fi fost de vină? Stăm cam aşa: Filiala are 61 de membri, inclusiv la subfiliala bucureşteană, condusă de vicepreşedintele filialei Sud-Est, poetul Constantin Kapitza, şi la cea brăileană, condusă de vicepreşedintele Vasile Datcu, prezent la adunare.

Iată premiile: brăileanul Mircea Vasiliu, pentru romanul "Tornada de foc", Editura Istros Brăila - "Acest premiu mă întinereşte pentru câţiva ani!"; bucureşteanul Constantin Kapitza, pentru volumul de poezie "Plantatorul", Editura Beta - nu a putut fi prezent; profesorul gălăţean Vasile Savin, pentru traducere, cu volumul "Istoria Lumii în 7.650 de date istorice importante", Editura RAO - "Degetele acestea pe care le vedeţi au bătut între 30 şi 40 de milioane de semne",  într-o viaţă de traducător remarcabil, asupra căreia vom reveni cu un articol dedicat.

Preşedintele filialei, poetul Corneliu Antoniu, a înmânat onorante premii, observând însă că recent, la Iaşi, Primăria, care se face remarcată naţional, a cheltuit 90.000 de euro pentru Gala "Scriitorii anului", valoarea premiilor variind între 1.500 şi 7.000 de euro.

Filiala noastră se poate lăuda cu opt Cetăţeni de Onoare, însă puţini participanţi au onorat şedinţa; paradoxal, au fost mai cooperanţi scriitorii veniţi din ţară, nu gălăţenii, după cum observau, într-un apel la unitate, scriitorii Antoniu şi Datcu. Membră USR, şi Gabriela Vrânceanu Firea, primarul general al Capitalei, nu lipseşte de la şedinţele scriitorilor, a adăugat preşedintele filialei. Care, într-un scurt raport anual, amintea ultima ediţie a festivalului internaţional Antares, cu participarea a scriitori din 11 ţări, dar cam puţini din Galaţi.

Cu ocazia oferirii Premiilor Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR), a fost împărţit şi cel mai recent număr din revista de cultură "Antares" (cu portretul regelui Mihai I, tânăr, pe prima pagină), revistă de literatură şi informaţie culturală a Fundaţiei Culturale "Antares", ce apare sub egida USR. Promiţând că va găzdui în continuare o varietate de genuri literare, directorul publicaţiei, Corneliu Antoniu, a precizat că revista ajunge inclusiv la centrele culturale din străinătate, aici publicând numeroşi scriitori din lume şi trei critici literari.

Citit 1339 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Decembrie 2017 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.