Inaugurarea Monumentului apărătorilor oraşului, un adevărat spectacol naţional

Inaugurarea Monumentului apărătorilor oraşului, un adevărat spectacol naţional
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

O oră şi  45 de minute de istorie reconstituită în stradă, cu emoţie şi atractivitate, va fi dăruită sâmbătă gălăţenilor şi nu numai.  De la 11,00 în faţa Monumentului ridicat la intersecţia străzilor Brăilei şi I. L. Caragiale (zona Stirex), Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” va întâmpina oficialităţile cu intonarea Imnului de Stat al României, aflăm dintr-un desfăşurător trimis de Muzeul de Istorie.

Urmează ceremonia de dezvelire a Monumentului “Apărătorii oraşului Galaţi”, apoi slujba religioasă. După alocuţiuni referitoare la însemnătatea evenimentelor de acum un veac, este estimat ca la ora 11,35 să fie decernate plachete, medalii şi insigne omagiale. Rapsozi populari din Cahul, Republica Moldova, ne vor bucura, zece minute mai târziu, cu un spectacol. Actorul Vlad Vasiliu, cunoscut şi pentru interpretarea unor personaje istorice în spectacole stradale, inclusiv pe generalul Henri Berthelot, va susţine un scurt moment liric.
Pentru ora 12,00, este programat un spectacol extraordinar de plăcut ochiului: o demonstraţie de reconstituire istorico-militară susţinută de Asociaţia „Tradiţia Militară” Bucureşti, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanţa şi Asociaţia „Deutsches Freikorps” Bucureşti. Vom afla lucruri inedite: prezentarea echipamentului militar de epocă, a drapelului şi a armamentului. De asemenea, o atracţie specială va consta în mânuiri de armă şi o reconstituire a ceremoniei de depunere a Jurământului Militar, conform Regulamentelor din anul 1918. Mai mult, vom avea parte şi de... război: o  scurtă simulare de bătălie!
Începând cu ora 12,20, “În memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial vor fi trase trei salve de infanterie şi se vor depune flori la Monumentul Apărătorii oraşului Galaţi”. O paradă militară, atractivă de asemenea pentru public, va încheia evenimentul, spre orele 12,45.

Citit 2264 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:53

2 comentarii

 • postat de Grigoriu
  Joi, 18 Ianuarie 2018 20:22
  51.15.217.***
  Doamne ce sarbatoare si ce pace/unitate era intre romani pe atunci...acum pentru unii care vor sa prinda ciolanul mai mare se isca scandal romani contra romani. Ne-eam cam saturat de impostori care indeamna la dezbinare...Impostori gen Monica Macovei care in Parlamentul European ea cerea sanctiuni contra propriei tari, doar fiindca nu a castigat alegerile ea si ai ei favoriti/preferati.

  Poza de sarbatoare...Pe atunci nu era cu "ba pe-a ma-tii". Acum unii asa-zisi parlamentari, politicieni(gen Monica Macovei si gasca sa) instiga la ura si la dezbinare doar ca sa-si atinga ei scopurile ascunse si marsave.
  3
  3
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Joi, 18 Ianuarie 2018 11:13
  172.103.153.***
  Vrednici de vesnica pomenire!
  .... totusi, nemtii erau in razboi ca agresor!!! - ce cauta "organizat" aici?
  Din nou, masochism intelectual, sa laudam calaul...
  Dumneavoastra ati scris:
  https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/84425-eroism-la-galati,-in-primul-razboi-99-de-ani-de-la-batalia-tiglinei
  "Oraş martir, Galaţiul era înconjurat: pe Siret erau nemţii, de peste Dunăre trăgeau tunurile germane şi turceşti, noaptea bombardau zeppelinele, uriaşele baloane (pe 12 decembrie 1916, noaptea, aruncau prima bombă, în faţa Casei Corpului Didactic, vizând Prefectura)."
  Pacat!
  ... ce sa ma mir cand ocupantul roman este venerat... cel care a obligat pe stramosii nostri sa cladeasca "val" de aparare.... a lui Traian... "renovat, refacut simboloc, local... promovat turistic !?!...
  Iar contra-masura stramosilor geti (botezati de Apus - goti), respectiv Valul de aparare contra invadatorilor mercenari ai Romei cladit de liderul Atana, consemnat Athana-Reiks... val intins de la Ploscuteni pana la Siret, urmand topografia de "rupere" de nivel ses-podis.... nu este nici macar cercetat, lasat pierderii totale!
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.