Un omagiu şi un mic război regizat

Un omagiu şi un mic război regizat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi ne invită sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 11,00, când va fi oficiat un ceremonial religios şi se va desfăşura o ceremonie militară, la inaugurarea Monumentului „Apărătorii oraşului Galaţi”, de la Stirex. Vom avea parte şi de o educativă şi înălţătoare şi, ca întotdeauna, atractivă reconstituire istorică militară, chiar şi de o bătălie! 

„Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, ne anunţă Muzeul de Istorie gălăţean. „În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a ruse, aflată în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătălie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse, trecute în tabăra bolşevicilor. În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre, aviaţia - un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea  „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi propune Primăriei Galaţi ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban.

Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi  a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Judeţean, prin Muzeu, a finanţat refacerea Monumentului "Apărătorii oraşului Galaţi,  7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament.

Parteneri naţionali la desfăşurarea evenimentului sunt: Asociaţiile „Tradiţia Militară” şi „Deutsches Freikorps” - Bucureşti, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanţa şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.

Citit 1344 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2018 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.