„Lecţia” Chişinăului

„Lecţia” Chişinăului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Lecţia” celor de la Chişinău e cu siguranţă una dintre cele mai fidele puneri în scenă a textului lui Eugène Ionesco.

Prezentată miercuri seară în cadrul Festivalului de Comedie de la Galaţi, reprezentaţia Teatrului „Eugène Ionesco” din Chişinău a impresionat prin forţa şi energia jocului actoricesc şi mai ales prin felul în care regizorul Vitalie Drucec reuşeşte să redea tensiunea crescândă din piesă.

Profesorul, interpretat mai mult decât energic de Gheorghe Pietraru, îi conferă personajului lui Ionesco acea doză de realism violent pe care probabil dramaturgul a imaginat-o. Gheorghe Pietraru îl scoate pe

Profesor din zona caricaturii, conferindu-i o anumită doză de veridicitate. Iniţial blând şi timid, cu metode didactice idioate dar inofensive, personajul evoluează pe fondul lipsei de reacţie a Elevei (Maia Grosu).

Teoriile sale din ce în ce mai absurde, necontrazise, duc la o transformare treptată foarte bine ilustrată de regizor şi de personajul principal. Violenţa începe cu limbajul, cu tonul vocii, apoi cu gesturi care intimidează, pentru ca, în cele din urmă, să  degenereze în violenţă fizică.

Până la crimă mai e doar un pas. Iar ceea ce impresionează în reprezentaţia artiştilor de la Chişinău este tocmai naturaleţea evoluţiei personajului.

Elementele vizuale şi auditive folosite de Vitalie Drucec sporesc tensiunea piesei, în timp ce prestaţiile Maiei Grosu în rolul Elevei şi a Mariei Madan în rolul Menajerei contribuie la naturaleţea reprezentaţiei. Un spectacol fidel textului lui Eugène Ionesco, dar în acelaşi timp original prin realism şi duritate.

Explicaţie foto: Actorii de la Chişinău au oferit o reprezentaţie de forţă

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.