O expoziţie ca între oglinzile unui palat

O expoziţie ca între oglinzile unui palat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Nouăzeci la sută din ceea ce vedeţi aici sunt lucrări noi", remarca managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, în deschiderea vernisajului expoziţiei de pictură din 4 aprilie, semnate de artistul senior Gheorghe Andreescu.

Între lucrările în culori calde, precum nişte deschideri spre coridoare intime cu draperii bogate şi oglinzi de palat, am remarcat o prezenţă foarte numeroasă, de la studenţi şi copii la plasticieni, scriitori, actori, cunoscuţi iubitori de cultură, printre care, ca simplu cetăţean, şi prefectul judeţului, membri ai cluburilor filantropice Kiwanis şi Rotary, fotografi şi ziarişti.

Expoziţia a fost amânată de anul trecut, autorul continuând să lucreze pentru completarea unei serii legate cromatic, într-o nouă gamă. Directorul Nanu a vorbit despre "senzaţia de Andreescu sau înariparea cailor", despre artistul prins între pictor şi scenograf. "L-am cunoscut pe Gigi într-o perioadă de frenezie a cailor", cu trei decenii şi jumătate în urmă, amintea managerul.

Criticul de artă Mariana Cocoş a vorbit despre noutate, cu "noi rezolvări plastice", despre folosirea culorii fondului pânzei şi a rafinamentului grafismelor, cu renunţarea la policromie fără a ajunge însă la monocromie, în această "etapă de sinteză", caracterizată prin "gestualismul specific pictorului, capacitatea de a selecta esenţele din motivul abordat, ştiinţa de a păstra prospeţimea schiţei şi de a o transforma în metodă de lucru", cu "dimensiune poetică" şi "elemente de arhitectură". Vedem cădiri misterioase, compoziţii, cai, apusuri dintr-o lume olimpiană, căldura culorii apropiată de cea a laviurilor, eleganţă.

"Ar trebui să fiu emoţionat. Dar nu sunt", a declarat pictorul, impresionat de prezenţa variatului public. "Am avut o viaţă culturală comună, care ne-a unit şi care ne-a înfrăţit", a adăugat artistul, lăudând catalogul realizat de custodele expoziţiei, Mariana Cocoş.

Gheorghe Andreescu a fost, timp de mai bine de 30 de ani, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate. Avem mult prea puţine lucrări de artă monumentală în municipiu pentru a nu le remarca pe cele presărate de artistul gălăţean de-a lungul anilor: relieful şi sgrafitto-ul de la sediul Comunităţii elene (pe atunci Casa Căsătoriilor) din Parcul Eminescu, un ansamblu din metal gravat la Prefectură, monumente ale Eroilor la Tuluceşti şi Rogojeni, bustul lui Alecsandri şi sgrafitto la C. N. "Vasile Alecsandri", candelabrul din sticlã şi metal de la Banca Agricolã, pictura  murală "Mihai Eminescu" de la Liceul Energetic şi cea de la  Universitatea "Danubius". Ca scenograf, a avut o lungă relaţie cu scena Teatrului Muzical, realizând decoruri, costume şi lumini la peste 40 de spectacole de operă, operetă, musical, spectacole pentru copii, de marionete şi păpuşi. Să amintim măcar "Nabucco", megaspectacol jucat şi în Grădina Publică.

Artistul a fost premiat de-a lungul anilor: nu vom aminti decât câteva premii, precum  Medalia şi Diploma "Meritul Cultural", clasa a II-a, acordată în 2004 prin ordin prezidenţial, Medalia oraşului Saint-Gaudens, Franţa (alături de echipa muzeului), Diploma guvernatorului regiunii Varna, Bulgaria, Diploma "Art Club Bulgarika" 2011 sau Premiul "Paleta de aur" Stara-Zagora, Bulgaria.

Citit 1307 ori Ultima modificare Luni, 09 Aprilie 2018 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.