Pictorul Sterică Bădălan - o conştiinţă pentru artă

Pictorul Sterică Bădălan - o conştiinţă pentru artă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Nu vă ascund faptul că au fost şi lucrări respinse, au fost şi artişti care nu au pătruns în expoziţie - asta înseamnă adevărata competiţie, progres şi performanţă adevărată", a spus preşedintele Filiale Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), Sava David, la recenta deschidere a Salonului de primăvară al plasticienilor gălăţeni. El i-a felicitat, pentru consecvenţă şi dăruire, pe membrii filialei. Un juriu a selectat atent lucrările de pe simeze.

În calitate de preşedinte al Filialei UAP, David i-a acordat Premiul de Excelenţă pictorului Sterică Bădălan, care "ne-a servit o adevărată lecţie de moralitate artistică, de consecvenţă, de conştiinţă pentru artă". "Pentru mine a fost o lecţie pe care am primit-o din partea unui artist gălăţean, un artist cu vocaţie şi cu acea conştiinţă de pictor - cel mai important lucru pentru un plastician!". În ultimii cinci ani, mulţi plasticieni gălăţeni au fost remarcaţi în expoziţii naţionale. La Bienala de la Buzău, "o expoziţie la care participă cel mai buni artişti din România şi se intră foarte greu", pictorul Bădălan a fost nominalizat la Premiul pentru Pictură. Gălăţeanul a fost prezent şi la Bienala de la Vaslui, având foarte multe participări la saloane naţionale. Reuşită despre care s-a aflat doar din catalogul expoziţiei, plasticianul nostru nefiind un lăudăros. Vizitându-i atelierul de la Vânători, David a rămas "marcat, şocat, impresionat de volumul uriaş  de lucrări - sute, prezentate impecabil, etichetate, depozitate! În atelierul care este pus la punct şi străluceşte, artistul trudeşte zi de zi, lucrează minunat. El poate fi un exemplu pentru noi toţi! E colosal ceea ce am găsit acolo!".

Criticul Mariana Cocoş a prezentat câţiva autori expuşi acum: Ioan Tudor, "unul dintre pictorii inconfundabili prin stilul său", Ioan Murariu Neamţ, cu o "compoziţie bine structurată", Andreea Ionaşcu, "exponentă a tinerei generaţii", cu "un univers bine conturat", Adriana Chebac, "având experienţa frescei", şi Ioan Chiriac, remarcat şi de David. L-aş adăuga măcar pe Adrian Vădeanu, cu o superbă lucrare în metal, care luminează când o atingi. Muzeograful Gheorghe Andreescu a observat "structura diversă, foarte interesantă" a salonului.

David a remarcat lucrarea "unui participant de la Bucureşti, un invitat de onoare - maestrul Ion Chiriac - un artist de rang naţional şi mondial, cu o lucrare excepţională, o compoziţie fabuloasă" - fost absolvent al Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin".

Citit 1762 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.