Sterian Vicol scrie şi plănuieşte noi festivaluri

Sterian Vicol scrie şi plănuieşte noi festivaluri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Scriitor prolific, cu peste 20 de volume de poezie şi proză, cu premii literare şi activitate în festivaluri, preşedintele Societăţii scriitorilor „C. Negri” din Galaţi, rebelul boem Sterian Vicol, copil veşnic, s-a născut chiar de Ziua Victoriei (în varianta URSS) – pe 9 mai 1943, în lumina satului Tuţcani, din judeţul Vaslui, tărâmuri evocate de scriitor în anii din urmă.

Fiu de ţărani, de unde şi vigoarea scrisului, mai ales într-o proză puternică, a ultimilor ani, inspirată din realităţi predecembriste, în care imaginile metaforice se sprijină pe poezie, absolvent de Filologie al Universităţii Bucureşti, sub îndrumarea academicianului Eugen Simion, apoi jurnalist şi profesor de Română, nu se opreşte din scris de la debutul literar din în revista “Amfiteatru”,  cam pe vremea invaziei Cehoslovaciei, în ´68. Poetul şi-a urmat „invazia” cu versuri publicate în „Convorbiri Literare”, „România Literară” ori „Luceafărul”. Editorial, a debutat chiar înainte de Cutremur: în ´76, cu un volum câştigător de concurs naţional de versuri la Editura Eminescu: „Harfele grâului”, meleagurile copilăriei urmărindu-l cu o frumoasă obsesie lirică. Din când în când, poetul mai face câte una nefăcută, dar nu-i lasă pe ceilalţi să se supere prea tare, căci ştie să râdă şi să se vadă în oglinzi vesele. Personal, îmi place enorm titlul unui volum modernist, din ´98: "Sunt putred de tine”. Edituri precum Cartea Românească sau Timpul din Iaşi ori Junimea i-au publicat cărţile. Mai recenta carte de proză  în două volume, „Memoria lui Femios” (editurile Timpul, respectiv Junimea), abordează, cu succes, registre diferite. Este cunoscut ca redactor-şef fondator al Revistei „Porto-Franco”, organizator, în judeţ, al festivalurilor naţionale „Grigore Hagiu”, „Costache Conachi”, şi „Hortensia Papadat Bengescu”. Membru al USR încă dinainte de revoluţie, a primit multe premii naţionale pentru poezie şi proză la Bucureşti, Iaşi, Chişinău, precum şi Premiul Primăriei Municipiului Galaţi.

Poeta Angela Baciu dă de ştire că, la aceşti 75 de ani împliniţi, scriitorul va publica la Bucureşti volumul „75 de catrine şi catrene” şi va reedita la Iaşi romanul „Râpa Zbancului”.

Citit 1370 ori Ultima modificare Marți, 08 Mai 2018 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.