Hatmanul Ivan Mazepa, cinstit şi după 300 de ani

Hatmanul Ivan Mazepa, cinstit şi după 300 de ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comemorarea a 300 de ani de la moartea hatmanului Ivan Stepanovici Mazepa (după unii istorici mort la 2 octombrie 1709), a fost marcată, ieri, la statuia ridicată în memoria eroului ucrainean în Parcul Libertăţii de pe Strada Basarabiei.

Acţiunea a fost organizată de Uniunea Ucrainenilor din România, cu sprijinul CJ Galaţi şi al Bibliotecii „V. A Urechia”, instituţie care, de altfel, a şi găzduit în a doua parte a zilei diverse acţiuni legate de memoria hatmanului Mazepa – expoziţii de carte şi fotografie, seminarii etc . 

De fapt, acţiunea de ieri se înscrie în seria de manifestări dedicate proiectului „Zilele Comunităţilor Etnice”, ce se desfăşoară pe parcursul întregului an şi care urmăreşte păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale care trăiesc în judeţul nostru.

Pentru cine nu ştie, statuia hatmanului Ivan Mazepa din Parcul Libertăţii a fost ridicată în 2004, la Galaţi, la iniţiativa Ambasadei Ucrainei în România şi cu sprijinul autorităţilor locale, fiind unicul monument al hatmanului care există în afara graniţelor Ucrainei.

În parteneriat, în Ucraina a fost ridicată, în 2004, la Cernăuţi, o statuie a marelui poet naţional, Mihai Eminescu.

Statuia ridicată la Galaţi şi chiar menţinerea vie a numelui hatmanului ucrainean (prin denumirea Mazepa a două cartiere din oraş) se justifică, întrucât osemintele hatmanului Ivan Mazepa au fost înhumate la Galaţi, în biserica Sf. Gheorghe.

Cuvinte alese după frig şi întârziere

Au participat membrii comunităţii ucrainene,  cercetători ştiinţifici, dar şi oficialităţi la nivel înalt - Viorel Kotyk,  ministru-consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, Kornelia Luskalova, directoarea Centrului Cultural şi de Informare al Ucrainei şi consilier al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti; Teofil Rendiuk, consilier din partea Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei, autor al cărţii „Hatmanul Ucrainei Ivan Mazepa – România şi Moldova” şi Iaroslava Colotelo, consilier în cadrul Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional–Serviciul Cultura Minorităţilor şi vicepreşedinte UUR.

Nu au lipsit (alături de alţi participanţi) Dumitru Cernenco şi Vichentie Nicolaiciuc, preşedinţii filialelor Tulcea şi, respectiv, Galaţi ale Uniunii Ucrainenilor din România.

Feţele îngheţate ale celor prezenţi, care au tremurat mai mult de jumătate de oră, până să înceapă acţiunea, au fost înveselite, totuşi, de membrii corului Uniunii Ucrainenilor, „Zadunaiska Sici”.

După oficierea unei slujbe de pomenire, în memoria hatmanului ucrainean, cei prezenţi au ţinut câteva alocuţiuni.

„Astăzi depunem coroane de flori, în memoria personalităţii istorice, hatmanul Ivan Mazepa. Graţie relaţiilor foarte bune pe care le-a avut cu mai multe curţi regale, Mazepa a influenţat în oarecare măsură mersul istoriei în epoca sa; astăzi, avem posibilitatea să spunem că visul lui Mazepa este împlinit: Ucraina este un stat independent şi cu un popor suveran. Hatmanul Ivan Mazepa a luptat toată viaţa şi s-a sacrificat pentru libertatea poporului ucrainean şi este un fericit simbol faptul că astăzi statuia sa şi noi ne află aici, în Parcul Libertăţii”, a declarat, plin  de emoţie, Viorel Kotyk,  ministru-consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Acesta a menţionat şi „bunele relaţii dintre România şi Ucraina, concretizate inclusiv prin păstrarea, la Galaţi, a memoriei hatmanului Mazepa, lucru pentru care suntem mândri şi le mulţumim autorităţilor locale”.

Din păcate, niciuna din autorităţile locale – prezente, de obicei la astfel de evenimente – nu au fost, ieri, la statuia lui Mazepa, pentru a primi mulţumirile.

Nu au onorat cu prezenţa nici primarul ori viceprimarii şi nici preşedintele CJ, ori vicepreşedinţii, lucru care însă a fost trecut, elegant, cu vederea de oaspeţii ucraineni. 

Foto 1: Ansamblul folcloric ucrainean, alături de Viorel Kotyk, consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti

Citit 2036 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.