Festivalul de folclor a bătut pasul, dar nu pe loc! Oferte valoroase la schimbul cultural internaţional (FOTO)

Festivalul de folclor a bătut pasul, dar nu pe loc! Oferte valoroase la schimbul cultural internaţional (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La ediţia a XIII-a, cu noroc, a Festivalului Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", "orchestrat" de ansamblul folcloric cu acelaşi nume al Centrului Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ), festival "dirijat" de CCDJ, cu finanţarea "patronului" acestuia, Consiliul Judeţean, au evoluat mai multe grupuri româneşti decât de obicei, fiind anul Centenarului, atrăgea atenţia duminică seară, la închiderea celor trei zile de fiesta folclorică internaţională, prezentatoarea Iulia Costescu.

Mai întâi, reprezentanţii grupurilor participante au urcat pe scena largă de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, în faţa a cel puţin 1.500 de spectatori, pentru a primi trofeele festivalului şi diplomele de participare, înmânate de Florina Zaharia, managerul CCDJ - care purta un guler şic, tricolor - şi de Ion Chiciuc, directorul festivalului, dirijor al Ansamblului Centrului Cultural. Slavă Domnului, au lipsit discursurile oficiale, dar şi oficialii; de aşteptat, la vremuri înverşunate şi disperate…

Am auzit mai multe graiuri, am văzut straie populare de mare strălucire şi mişcări precise, muzică tradiţională şi instrumente curioase şi mereu câte un "sătean" în opinci mânuind camera foto ca să surprindă altă trupă! Cu ochii ţintă la grupurile frumos colorare şi cu paşii zburători de pe scenă, i-am surprins, de pildă, pe tinerii din redutabilul ansamblu mureşan "Hora" din Ungheni, grup nelipsit din emisiunile tv, care aveau să încheie româneşte această ultimă seară de festival. Am urmărit evoluţia fiecărei echipe şi am auzit când "starostele" - maestrul Iosif Titi Boantă, unul dintre cei mai importanţi coregrafi de dans popular - i-a mărturisit lui Victor Sorbală, dirijorul corului "Andriana Juventus" al CCDJ, care abia luase "pulsul" unui venerabil ţambal cehesc, că în festivalul nostru a regăsit mereu performanţă!

"Organizăm cu un an înainte festivalul", a dezvăluit prezentatoarea obligaţiile cerute de faptul că, prin Ansamblul "Doina Covurluiului", CCDJ este afiliat la Consiliul Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor şi tradiţii, organism UNESCO. Prezentatoarea a mulţumit Consiliului Judeţului, dar şi celor care, nevăzuţi de public, au trudit pentru festival. "Vreau să mulţumesc jurnaliştilor gălăţeni, care ne ajută de foarte multă vreme să ne promovăm proiectele, cu politica editorială de sprijinire a actului artistic, care nu este o afacere şi cultura n-aduce bani", a mai spus Iulia Costescu.

Seara de adio a oferit publicului, care a stat şi în picioare - am văzut şi mulţi copii, unii "furând", în joacă, primii lor paşi - minispectacole foarte aplaudate. A deschis ca la carte ansamblul "Polana", al Universităţii Tehnice din Zvolen, Slovacia, au urmat grupuri din Bosnia-Herţegovina, Polonia, ansamblul "Olimpos" al Comunităţii Elene gălăţene. A încheiat, româneşte, superba "Hora" transilvană din Ungheni.

Citit 1881 ori Ultima modificare Marți, 14 August 2018 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.