Români din Bugeac. Procuratura militară dizolvă... agricultura privată
Foto: Timpul.md

Români din Bugeac. Procuratura militară dizolvă... agricultura privată
În foto, Vadim Bacinschi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Inaugurăm, prin acest articol, o serie de corespondenţe din Ucraina, care vor oferi şi cititorilor gălăţeni informaţii noi despre viaţa comunităţii româneşti de acolo. Vechi prieten al Galaţiului, Vadim Bacinschi este un scriitor şi jurnalist român din Odesa, implicat profund în păstrarea patrimoniului cultural românesc din acea zonă şi creator de poduri culturale între cele două ţări. Prezent de multe ori la Galaţi, unde a deschis şi două expoziţii foto cu mesaje sfâşietoare,  în care apare tocmai poligonul militar sovietic din articolul ce urmează, amenajat peste patru vechi sate româneşti, rase de de pe faţa pământului.

Bacinschi s-a născut pe 1 noiembrie 1958, în satul Receşti, din Republica Moldova. A absolvit, în 1980, Jurnalismul, la Universitatea din Chişinău. Între 1980 şi 1987, a fost colaborator la un  ziar raional din oraşul Floreşti, Republica Moldova, iar între 1990 şi 992, redactor-şef al săptămânalului "Luceafărul" din Odesa - primul periodic în limba română apărut acolo în perioada postbelică. Între 1996 şi 2008, a fost  corespondent special pentru regiunea Odesa al săptămânalului cultural "Concordia" din Cernăuţi,  ziar central al minorităţii etnice româneşti din Ucraina. Fondator al Almanahului istorico-cultural "Sud-Vest", pentru cititorii de limbă română din sudul Basarabiei, i-a fost şi redactor-şef, între 2012 şi 2018. Din păcate, publicaţiile în limba română din Ucraina au dispărut una câte una. Bacinschi este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, autor a nouă cărţi (de poezie, publicistică şi istorie), apărute, începând cu 2001, în România şi Ucraina.

Temelia a patru sate distruse, din nou "sub arme"

"Ministerul Apărării al Ucrainei depune eforturi pentru a reanima Poligonul militar "Tarutino", din regiunea Odesa, deschis în 1946 de către regimul sovietic şi abandonat, după 1991, de autorităţile ucrainene de atunci. Din cele peste 25.000 de hectare, cât ocupa el pe timpul URSS, în subordinea Ministerului Apărării a fost readusă, deocamdată, doar o parte.

Problema constă în aceea că, de-a lungul anilor, pământurile poligonului au fost date în folosinţă agricolă unor întreprinderi, firme etc, care acum nu se grăbesc să renunţe la ele şi să le restituie ministerului. Este, bunăoară, cazul întreprinderii agricole de fermieri "Kolos", care, pe 5 septembrie, în fostele pământuri ale poligonului, a început pregătirea terenurilor agricole pentru semănatul de toamnă. Drept răspuns, pe 7 septembrie, Procuratura militară a garnizoanei Belgorod-Dnestrovschi (Cetatea Albă) i-a intentat un proces. Despre aceasta relata pe 12 septembrie portalul de ştiri "Bessarabia Inform". Se estima că, în luna august a anului curent, Ministerului Apărării i-a fost restituită o suprafaţă de 400 de hectare de teren. Poligonul "Tarutino" este situat în zona Bugeacului (azi, raionul Tarutino, regiunea Odesa), în porţiunea de nord, spre frontiera moldo-ucraineană. La întemeierea sa, în 1946, în teritoriile ce i s-au rezervat, au fost distruse satele româneşti Frumuşica Nouă, Roşia, Zurum şi Cantemir, locuitorii lor fiind izgoniţi din vetrele străbune de către autorităţile sovietice "eliberatoare".

Citit 1379 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2018 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.