Marian Sava va avea expoziţie permanentă la Galaţi
Foto: Mihaela Georgescu

Marian Sava va avea expoziţie permanentă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Expus, până acum, peste tot în lume, din Belgia până în Liban, gălăţeanul Marian Sava nu a avut nicio expoziţie în ţara natală. Constanţa, Bucureşti, Ploieşti şi Galaţi - periplul unei expoziţii de sculptură de pomină. Artistul a vrut ca oraşul său de baştină să încheie călătoria artistică.

Un eveniment posibil şi la Galaţi după o perioadă de peste un an de pregătiri şi "o colaborare mai mult decât fericită cu Institutul Cultural Român (ICR) şi cu Muzeul de Artă Constanţa", dezvăluia, la vernisajul ce s-a bucurat, pe 3 octombrie, de o foarte mare audienţă, de toate vârstele, în spaţiul neîncăpător al Muzeului de Artă Vizuală, managerul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, curatorul expoziţiei aşezate "în scenă" de muzeograful Gheorghe Miron.

Expoziţia "Vibraţii în 3 D" este semnată de sculptorul belgian de origine română Marian Sava, gălăţean de origine, şi cuprinde lucrări realizate în marmură albă şi neagră, care ar merita să fie mângâiate. Forme prietenoase, rotunde, sunt aici alternate cu "rune" scrijelite în forţă. ICR  a asigurat şi finanţarea, şi sprijinul tehnic necesar unei expoziţii de asemenea amploare. "Arta lui Marian Sava este de concizie aproape matematică, o arta sobră", observa  criticul de artă Lionel Scantéyé.

Cu greu te opreşti să nu mângâi, cum ai mângâia o pisică lenevoasă cu forme dulci, ori pe alta zburlită, scrijelită, zimţată, marmura albă şi neagră ("aceasta neagră din Belgia nu se găseşte în altă parte a lumii", spunea artistul). În sala de expoziţii gălăţeană nu s-a putut expune nici zece la sută din ce ar fi putut expune, a mărturisit artistul. Însă "în spaţiul viitorului muzeu, care va exista, sper, peste vreo doi ani, va exista un spaţiu Marian Sava", a promis la vernisaj managerul muzeului.

Autorul, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" pe care mulţi colegi de odinioară l-au întâmpinat (faptul de a crea liber îl face pe artist să pară însă mult mai tânăr…), a vorbit puţin: "Sunt emoţionat, sunt fericit…".

Absolvent al Academiei Regale de Arte Frumoase din Bruxelles, Marian Sava s-a născut în 1950, la Galaţi. Este Cavaler al Academiei Internaţionale "Greci - Marino" din Italia şi membru al Cercului Artistic şi Literar "Royal Gaulois" din Bruxelles.

A cucerit, printre altele, Diploma de excelenţă a competiţiei de artă contemporană "Artoteque", Londra, Premiul întâi în cadrul Salonului de la Cannes, Franţa, Premiul președintelui în cadrul Salonului de primăvară Lyon, Franţa, Marele Premiu al Salonului d’Orgon, Franţa (1998). Are opere achiziţionate de Primăria oraşului Willlebroek din Belgia, de Musée de Comté de Jette, Bruxelles, de către BBC, pentru Parcul Ştiinţific "Albert Einstein" din Bruxelles, de către Universitatea de Louvain la Neuve, Belgia, la Drouot Online Paris, de Hotel de Ventes de Lausanne, Elveţia, sau Waldorf Astoria, din Beverly Hills, California, SUA, are lucrări în colecţii private din Belgia, Franţa, Olanda, Germania, Elveţia, România, Grecia, Turcia şi SUA.

Citit 916 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.