Istorie pe săturate, la „Urechia”

Istorie pe săturate, la „Urechia”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Profesorul Şandru, prezent la lansarea de la bibliotecă * Engleză cu gârlici, Comisie Europeană lacomă şi „arheologie” de conace boiereşti *

Prestigiosul istoric prof. univ. dr. Dumitru Şandru de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi  a descins special la Salonul literar „Axis libri” de la Biblioteca „V.A. Urechia”, onorând (chiar cu un discurs copios) o adevărată sărbătoare, la care au participat istorici, profesori, cercetători, studenţi la Istorie, scriitori.

S-a stat şi în picioare! Moderată de scriitorul Teodor Parapiru, tripla lansare a unor cărţi de istorie, una mai importantă decât alta, înseamnă foarte mult pentru Galaţi, o cetate a cercetării unde din când în când răzbate la public ceea ce nu se vede din stradă: truda miilor de ore printre bucoavne prăfuite sau documente uitate ori secrete…

Începem cu o restituire: cartea unui cărturar britanic, o istorie a României într-un moment în care, cu excepţia unor opere de început ale lui Iorga sau Istoria lui Xenopol, nu există o astfel de încercare în ţara noastră despre ţara noastră.

Cum ne vedea, cu un ochi obiectiv, R. W. Seton-Watson, care a dat importanţa cuvenită şi monarhilor, clasei politice româneşti, a făcut ca această operă de referinţă să nu poată fi tradusă în timpul comunismului.

O istorie cinstită, văzută din afară. „O ISTORIE A ROMÂNILOR – Din perioada romană până la desăvârşirea unităţii naţionale” a văzut acum lumina tiparului la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei. Traducerea, introducerea şi notele explicative aparţin istoricului gălăţean Constantin Ardeleanu, profesor la Universitatea „Dunărea de Jos”.  

A doua carte lansată joi: Arthur Viorel Tuluş – „Dunărea maritimă între Aranjamentul de la Sinaia şi Acordul de la Belgrad (1939 – 1948)”, umple un gol în cercetarea istorică, analizând situaţia, dependentă de marile puteri, a libertăţii, inclusiv economice, a Dunării.

Lucruri spuse fără mănuşi, despre măsurile dictate, practic pe banii ţărilor riverane, de Comisia Europeană a Dunării, despre încercările statelor nemembre ale Comisiei, ca Germania nazistă ori Rusia sovietică, de a împărţi puterea.

A treia carte: Cristian Nicolae Apetrei – „Reşedinţele boiereşti din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV – XVI” – este scoasă tot la editura Muzeului Brăilei. O „arheografie”, pentru care autorul a răscolit şase ani prin colbul arhivelor, adunând date despre mii de conace, biserici şi acareturi, fortificaţii  din cele două ţări româneşti.

A 11-a poruncă: să nu copiezi!

Printre cei care au salutat apariţiile s-au numărat profesorul Dumitru Şandru, istoricii gălăţeni Mihalache Brudiu şi Dan Râpă Buicliu. 

Atmosfera a fost colocvială, fără emfaza crispată la care poate ne-am fi aşteptat dată fiind importanţa cărţilor lansate, foarte elogiate joi. N-a lipsit nici anecdotica: profesorul Ardeleanu a explicat cum a fost posibil, printr-un accident, să se înhame la traducerea în româneşte a masivului volum.

Susţinând şi un curs de limba engleză cu studenţii săi de la Istorie, le-a dat acestora să traducă dintr-un text memorabil care avea o calitate în plus: nu era tradus în româneşte, pentru ca studenţii să poată cumva copia…

Astfel, s-a tradus lucrarea publicată la Cambridge University Press în 1934, semnată de Seton-Watson, profesor la Universitatea din Londra, membru al Academiei Britanice, membru corespondent al Academiei Române şi al celei cehoslovace, profesor la Cluj…

Un străin care s-a dedicat României în timp ce azi nici românii nu mai sunt… filoromâni, după cum observa cineva. Şi care s-a bătut şi el cu termeni locali, dificili. Cum să traduci de pildă „gârlici” în engleză?

„La Galaţi există o redutabilă şi prestigioasă şcoală de Istorie”, observa scriitorul Theodor Parapiru. Sau, cum spunea cineva, a apărut „clasa de mijloc” a istoricilor, cea care a lansat joi cărţi, crescuţi în admiraţia pentru istoricii seniori, care au lăudat joi cărţile şi pe autori, şi care se constituie deja în modele pentru studenţi.    

Explicaţie foto: Profesorul ieşean Dumitru Şandru, alături de doi dintre cei trei autori lansaţi

Citit 540 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.