Altă Ultimă oră, cu Teatrul de Comedie

Altă Ultimă oră, cu Teatrul de Comedie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gala Naţională a Comediei continuă şi azi, 31 octombrie, cu spectacolul Teatrului de Comedie Bucureşti, „Breaking news”, după „Ultima oră” de Mihail Sebastian.

Regia aparţine lui Mircea Cornişteanu, un regizor important, peste 20 de premii pentru regie sau pentru cel mai bun spectacol în diferite competiţii, de două ori ales în Senatul UNITER. Din fericire, a montat şi la Galaţi!

În distribuţia numeroasă şi energică, George Mihăiţă, un comic de cursă lungă (în rolul infatuatului Grigore Bucşan), alături de aplaudatul Dan Tudor, nume care garantează! „În spectacolul BREAKING NEWS se întâlnesc două lumi incompatibile: lumea puterii, a  banilor, a influenţei şi lumea idilică a celui care refuză să se supună „zeilor” prezentului. Nu există punte, nu poate exista comunicare între cele două lumi.  Neînţelegerea şi dialogul „surzilor” pot stârni râsul, dar pot, în aceeaşi măsură, îngrijora: piesa a fost scrisă, totuşi, în 1942 şi încă mai poate fi privită ca o situaţie de „ultimă oră”. Spectacolul Teatrului de Comedie actualizează şi accentuează aspectul unui prezent mereu repetabil, de care ne putem vindeca tocmai conştientizându-l”, mărturiseşte chiar regizorul spectacolului. O greşeală de tipar îl face pe un veros om de afaceri să se teamă că un şoarece de bibliotecă, un cercetător al Istoriei antice, ar şti ceva despre lovitura de afaceri pregătită. De unde şi confuzia care aduce umorul de situaţie din cunoscuta piesă „Ultima oră” (filmul realizat după textul piesei, „Afacerea Protar”, cu Beligan, Finteşteanu, Iancovescu,Telianu, Ion Lucian, a fost prezent la Cannes, în ´56) a lui Mihail Sebastian aduce mereu aplauze. Şi pentru că „situaţiunea” ticăloşiilor din ţara noastră nu s-a schimbat deloc din anii ´40 (şi, dacă privim la Caragiale, nici faţă de epoci anterioare), regizorul a actualizat, de la costume la context: „Soluţia finală aleasă de regizor, respectiv preluarea la televiziuni, în fel şi chip, a ştirii privind soluţionarea afacerii Protar, pune în lumină mesajul satiric al comediei privind manipulările şi fake-news-urile de care avem parte în epoca digitală, faţă de care eroii lui Sebastian sunt dulci copii” – scria, în „Adevărul”, criticul de teatru Doina Papp, selecţionerul acestui festival naţional.

George Mihăiţă coboară (puţin) de pe scenă

Actor de neuitat din drama regizorului Lucian Pintilie, din ´71. Actor al Naţionalului bucureştean, cu zeci şi zeci de roluri aplaudate, un brand al comediei cu bun-simţ, actorul George Mihăiţă se întâlni de două ori „în civil teatral” cu publicul gălăţean azi, 31 octombrie, în cadrul secţiunii academice a Galei Naţionale a Comediei desfăşurate la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

De la ora 12,00, criticul şi istoricul de teatru Doina Papp va modera întâlnirea caldă cu fanii actorului, sub genericul „GEORGE MIHĂIŢĂ – 50 de ani de teatru, reconstituirea unei biografii”.

Iar la ora 18,30, înaintea spectacolul Naţionalului, în care iubitul actor „îşi va face temele” în continuare şi va juca, autoarea cărţii biografice despre maestrul Mihăiţă va prezenta cartea sa care va fi acum lansată şi la Galaţi: „George Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi” - cu aluzie la titlul celebrului şi periculosului film al lui Pintilie. Va urma,  şi după terminarea spectacolului, obişnuita sesiune de autografe.

Citit 1274 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2018 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.