Biblioteca V.A. Urechia a deschis noua filială. O mare romancieră, în sfârşit onorată la ea acasă!

Biblioteca V.A. Urechia a deschis noua filială. O mare romancieră, în sfârşit onorată la ea acasă!
La inaugurare, energia copiilor a fost molipsitoare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 9 noiembrie, dimineaţă, de Sfântul Ierarh Nectarie, printre o mare de şcolari îmbrăcaţi în costume populare, de profesori, de reprezentanţi ai administraţiei publice – prefect, subprefect, un viceprimar, de consilieri,  scriitori, bibliotecari, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” le-a mai deschis gălățenilor o ușă către cunoaștere. S-a inaugurat Filiala nr. 5 „H. P. Bengescu” - Bibliotecă Municipală, cu o ofertă de până la 30.000 de cărţi şi alte documente, într-o zonă aflată la antipod faţă de sediul central al Bibliotecii: Cartierul „Dunărea”.

Managerul Bibliotecii, dr. Zanfir Ilie, al cărui vis ambiţios a fost să deschidă această nouă casă a cărţii într-o zonă vitregită de carte, inclusiv de librării, i-a îndemnat copii să dea  veste în cartier despre ce comori îi aşteaptă pe gălăţeni şi în biblioteca ce s-a strecurat la ei printre blocuri, piaţă şi magazine. „Este un locaş care este destinat vouă, copiilor, dumneavoastră, adulţilor, şi tuturor celor cărora le place să citească”, a conchis managerul, mulţumind pentru sprijin reprezentanţilor Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei, Consiliului Judeţean.

Cetăţean de Onoare (post mortem) Hortensia Papadat Bengescu, fiică a meleagurilor judeţului nostru, a avut pe masă, alături de icoane, de flori şi de un colac mândru, diploma şi trofeul – o reproducere de mai mici dimensiuni a  unei superbe sculpturi a regretatului Sergiu Dumitrescu.

Părintele protopop Buruiană, care a adus „arhierească binecuvântare” de la arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit, alături de un sobor de preoţi, slujba de sfinţire a noii filiale de bibliotecă, „un centru pentru hrana spirituală”. Dumnealui a observat că, aşa cum mulţi „megieşi” vin să cumpere de-ale gurii din piaţa agroalimentară din Micro 20 (filiala stă chiar lângă un mega-magazin chinezesc – asta ca să o localizaţi mai bine), alţii vor veni şi ca să împrumute ori să cerceteze pe loc lucruri de-ale minţii. Două feluri necesare de hrană, alături. Din cărţi, la 78 de ani, încă mai citeşte – un bun exemplu – şi mama prelatului. Protopopul, care a recomandat celor care „poate aveţi rezerve la citit” că a citi înseamnă „înţelepţire”,  a amintit apoi cu nostalgie de copilărie, intrarea în prima sa bibliotecă, din satul său, când descoperise cartea „Ciopârţilă” (am găsit, a scris-o Tiberiu Utan, azi uitat). Şi a mai povestit părintele despre  „nopţile lungi de iarnă”, când, acasă, până în noapte, mama le citea copiilor: „Poveştile copilăriei îmi sunt treze şi astăzi”, le-a spus copiilor internetului protopopul. Omul Bisericii l-a lăudat pe managerul general al Bibliotecii „Urechia”, preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Local, că „v-aţi gândit să duceţi cartea către cititor, dacă cititorul ezită sau are mereu alte ispite în cale şi ajunge mai greu la carte”.

Elevi mici şi mari de la şcolile nr. 43 şi 22 au cântat în cor, au jucat în horă şi au vorbit despre personalităţi centenare prea puţin remarcate.

Mi se pare foarte important că scriitoarea care a şi dat numele filialei, inovatoare în epocă şi aliniată literar european,  începe abia acum să fie onorată cum se cuvine la Galaţi! Filiala va fi condusă de şefa biroului de împrumut la domiciliu de la biblioteca-mamă, Violeta Opaiţ, singura bibliotecară care a jucat un rol de bibliotecară în lung metrajul gălăţean „Cafe Journal”.

foto 1. La inaugurare, energia copiilor a fost molipsitoare!; foto 2. Recunoaşterea, post mortem, adusă anul trecut romancierei; foto 3. Tăierea pangicii inaugurale (sursa foto, site-ul Bibliotecii V.A. Urechia); foto 4. Sediul filialei; foto 5-7. Alte momente de la inaugurare:

Citit 2340 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.