Galaţiul vechi şi arta fotografică

Galaţiul vechi şi arta fotografică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Atent ghidaţi de profesori, elevii gălăţeni se dovedesc a fi cercetători pasionaţi ai istoriei oraşului lor natal. Liceenii de la cinci instituţii de învăţământ au încercat să cunoască patrimoniul istoric şi cultural local nu numai din documentele scrise, ci luând Galaţiul vechi la pas şi fotografiindu-l.

Imaginile surprinse de peliculă au participat la Concursul Judeţean de Fotografie „Salvaţi patrimoniul cultural local”, desfăşurat joi la Biblioteca „V.A. Urechia”.

Peste 80 de fotografii au intrat în competiţia organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în colaborare cu Primăria Galaţi, Asociaţia „Casa noastră”, Biblioteca „Urechia”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Muzeul de Istorie Galaţi şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale.

De altfel, concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului de amploare CETATE - Centrul turistic şi de agrement pentru tineri  în Euroregiunea „Dunărea de Jos”, care i-a antrenat pe elevi, timp de un an de zile, în activităţi de mai multe tipuri.

Premianţi la trei secţiuni

La concursul de fotografie s-au înscris elevi de la toate cele cinci licee implicate activ în proiectul CETATE.

Este vorba despre Colegiul Naţional „V. Alecsandri” (profesori responsabili Mariana Anton, Corneliu Goldu, Daniela Nistor, Laila Chitic), Colegiul Naţional „Al.I. Cuza” (Luminiţa Muscă, Pompilia Chifu, Daniela Ilie), Colegiul Naţional „Costache Negri” (Melu State, Onorica Tofan), Liceul de Artă „D. Cuclin” (Lăcrămioara Băluţescu) şi Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” (pr. Stelian Spânu).

Premiul întâi la secţiunea „Reconstituiri ale trecutului – restituiri pentru viitor” a ajuns la Petrică Mogoş, de la Seminarul Teologic, pentru fotografia „Aşteptarea Hortensiei”.

Primul loc la celelalte două secţiuni („Inefabilul Galaţiului de ieri şi de azi” şi „Semnale iconice”) a fost adjudecat de Andreea Tărnăuceanu, elevă la „Cuza”, foarte apreciată, de altfel, de specialiştii din juriu.

Membrii juriului au fost artistul fotograf Nicolaie Sburlan, artistul plastic şi profesorul Corneliu Corcăcel, Geta Eftimie, directoare adjunctă a bibliotecii, şi Florina Diaconeasa, responsabil Serviciu Relaţii cu publicul din cadrul instituţiei.

Participanţii au primit fie o carte de la bibliotecă, fie alte premii de la Primăria Galaţi.

În curând, o pagină de internet

Proiectul „Salvaţi patrimoniul cultural local”, coordonat de către prof. Luminiţa Crihană, îşi propune să tragă un semnal de alarmă în legătură cu valorile patrimoniale culturale gălăţene, în speranţa că se vor găsi soluţii pentru conservarea acestora.

Manifestarea de ieri a fost onorată însă de un singur reprezentant al autorităţilor locale (Viorica Palade, de la Primăria Galaţi). Elevii speră ca munca lor să nu fie în zadar, iar rezultatele cercetărilor se vor concretiza, în curând, şi într-o pagină web despre patrimoniul cultural gălăţean.

Comentariu foto: Fotografiile vor fi postate, în curând, pe siteul proiectului

Citit 1051 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.