Ocolul ciclist al României, în cinstea Unirii

Ocolul ciclist al României, în cinstea Unirii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În aceste zile de Centenar, mulţi români onorează Marea Unire prin acţiuni care presupun un efort fizic deosebit, cum ar fi marşurile sau deplasări pe bicicletă spre destinaţii legate de gloriosul eveniment. Din oraşul în care Miţa Biciclista - Maria Mihăescu, frumuseţe cerută în căsătorie de regele Manuel al Portugaliei - îşi cumpărase două superbe case, un gălăţean marca pe pedale Marea Unire, la aproape un deceniu după această înfăptuire.

Am aflat amănunte foarte interesante de la un cercetător gălăţean, dr. Adrian Pohrib, directorul Arhivelor Naţionale Galaţi. Iată în continuare povestea, descoperită de cercetător într-un cotidian gălăţean cu adevărat independent, rara avis în epocă, ziar implicat, în timpul războiului, în ajutorarea sărmanilor, a refugiaţilor, răniţilor şi orfanilor.

Documente inedite despre gălăţeanul Alexandru Culea, primul ciclist care a făcut înconjurul României Mari (19 iunie - 21 iulie 1927):

"Galaţii Noi", din 19 iunie 1927: "Anunţ. Clubul Ciclist Galaţi invită pe membrii săi a veni în ziua de duminică, 19 iunie, ora 8 dimineaţa, la stadionul ciclist spre a fi de faţă la plecarea membrului Alexandru Culea, ce întreprinde un raid prin România, Iugoslavia şi Italia".

"Galaţii Noi" din 31 iulie 1927: "Ocol ciclist. În ziua de 21 iulie curent, la orele 6 după amiaza, s-a reîntors în localitate unul dintre membrii Clubului Ciclist din Galaţi, dl Alexandru Culea. Plecat în ziua de 19 iunie, neînsoţit de nimeni, domnia sa întreprinde pentru prima dată Ocolul României Mari, mergând cât mai posibil pe lângă graniţă, ba trecând pentru câteva zile chiar şi în Cehoslovacia. După numeroase şi grele încercări, dl Culea se întoarece în oraşul nostru după o absenţă de o lună de zile, dar învingător. La venire este întâmpinat cu multă bucurie şi căldură de dl M. Chirvase, vicepreşedintele clubului, dl Rinaldo Salla, N. Mihăilescu şi numeroşi camarazi ciclişti, precum şi de dl Spiru Gheorghiu. Dl Culea a stabilit astfel recordul României Mari la 31 de zile, pe o distanţă de 3.150 km. Principalele oraşe atinse în drum sunt: Constanţa, Giurgiu, Turnu Severin, Timişoara, Arad, Oradea Mare, Satu Mare, Cernăuţi, Hotin, Soroca, Chişinău, Tighina, Ismail, Galaţi".

Referinţe despre Ion Culea (Tomescu). S-a născut la 31 martie 1908 (actul de naştere 474/1908), fiind înregistrat cu numele Alexandu Tomescu, din părinţi Mihai şi Varvara, născut în imobilul din str. Despina Doamna nr. 40. Ulterior, mama se recăsătoreşte cu Ion Culea, ocazie cu care copilul ia numele noului tată, Culea. S-a căsătorit la Galaţi cu Antonia Nicolescu, la 9 septembrie 1933. A decedat la Turda, la 26 octombrie 1960.

Referinţe despre familie. La 8 iulie 1919, Varvara şi Ion Ştefan Culea, din oraşul Călăraşi, judeţul Ialomiţa, de profesie comercianţi, cumpără de la Grigore Dan Drăgan, contra sumei de 7.500 lei, imobilul din Galaţi, str. Mihai Eminescu nr. 46 (fostă Bulgară nr. 42). La 28 septembrie 1921, proaspăţii proprietari, deşi se mutaseră la Galaţi, nu erau instalaţi în imobilul din str. Mihai Eminescu, dată la care a fost perfectat la Tribunalul Judeţului Covrului un act prin care au închiriat casa unei văduve evreice, Lotti Reiningher, pentru doi ani de zile, începând cu 23 aprilie 1922. După expirarea contractului de închiriere, la 13 mai 1924, acesta este reînnoit, de acestă dată pentru o perioadă de trei ani, până la 6 mai 1927.

1 - 31 martie 1908. Actul de naştere al lui Alexandru Culea (Tomescu)

2 - 31 iulie 1927. Articolul "Ocol ciclist", publicat în ziarul "Galaţii Noi"

Citit 1808 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Decembrie 2018 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.