Întâlnire emoţionantă la ICR Londra. Ambasadorului cu suflet de român i s-a cerut să ne reprezinte

Întâlnire emoţionantă la ICR Londra. Ambasadorului cu suflet de român i s-a cerut să ne reprezinte
Consilierul Gîndu, prorectorul Baltă, directoarea ICR, Magda Stroe, întreţinându-se cu E. S. ambasadorul Brummell
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În somptuasa clădire din Belgrave Square nr. 1, construită pe la 1820, azi înconjurată de sediile unor importante ambasade - Spania, Germania, Argentina, Turcia - ne-a întâmpinat gazda, directorul interimar al Institutului Cultural Român de la Londra, Magda Stroe, coordonator de proiecte sincretice şi de film. Însoţeam o  delegaţie a Universităţii "Dunărea de Jos", la un eveniment dedicat Reginei Maria, organizat în contextul Centenarului Marii Uniri. Delegaţia cu misiunea de a-i aduce Excelenţei Sale Paul Brummel, ambasadorul la Bucureşti al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la sfârşit de mandat, "Diploma de Onoare pentru strânsa colaborarea avută în timpul mandatului de ambasador", "în semn de respect pentru activităţile diplomatice şi culturale derulate în timpul mandatului său din România, dar şi pentru colaborarea strânsă cu Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Diploma a fost înmânată, într-un cadru extrem de prietenos, de prorectorul Universităţii, conf. dr. ing. Ştefan Baltă, însoţit de Dinu Gîndu, consilier pentru afaceri externe al instituţiei, gălăţean cu mulţi ani în diplomaţie.

Acum la Foreign & Commonwealh Office - organizaţie interguvernamentală a 53 de state independente, majoritatea foste ţări din Imperiul Britanic - domnul Brummel a vorbit cu noi numai şi numai în română. A amintit cu mare plăcere de cele patru vizite la Galaţi, dintre care una la Universitate. Reţinea datele pe care şi le notase atunci, a mai pus întrebări şi despre dezvoltări ulterioare, programe, proporţia studenţilor cu taxă etc. În clădirea în care au călcat Churchill şi Gafenco şi unde nu demult Paul Buţa şi-a adus măştile populare am avut ocazia să mă aşez pe canapeaua pe care s-a lăfăit cândva premierul Churchill. Consilierul Gîndu, citind mesajul rectorului gălăţean, prof. dr. ing. Iulian-Gabriel  Bârsan: "În anul Centenarului, în memoria Reginei Maria a României şi în semn de respect pentru activitatea dumneavoastră diplomatică şi culturală din timpul mandatului de Ambasador în România, precum şi în semn de mulţumire pentru colaborarea cu Universitatea noastră, vă rog domnule Ambasador să primiţi această diplomă ca semn al preţuirii de către Comunitatea Academică din Galaţi. Vă asigur că oricând veţi mai vizita regiunea noastră, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, veţi fi primit ca acasă". "Domnul Paul Brummell a fost un ambasador foarte bun al Marii Britanii în România şi ne dorim ca de acum să fie şi un ambasador onorific în lume al Universității şi în special al Galaţiului", a spus Ştefan Baltă.

Ambasadorul a evocat istoria adâncă a comunităţii britanice de la Galaţi, descoperită în timpul vizitelor sale aici. "Victor vă poate povesti", a spus la un moment sat Excelenţa Sa. Ca omagiu adus suveranei române născută în Anglia, Regina Maria, a cărei statuie din bronz, înaltă de doi metri, a fost dezvelită joi la Ashford, locul naşterii sale, în 1875. Opera îi aparţine tânărului sculptor Valentin Duicu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, care a câştigat concursul de proiecte organizat de ICR.

În timpul vizitei noastre la ICR, i-am prezentat ambasadorului şi conducerii Institutului volumul documentar "Missy - arta de a trăi", carte în curs de apariţie la Edituta Fundaţia Culturală Antares, pe care am dedicat-o rolului major, cu multe faţete ignorate, al "diplomaţiei" puternicei şi curajoasei femei, despre care ambasadorul francez la Bucureşti, contele de Saint Aulaire, spunea că este… singurul bărbat de la Palat. O scriitoare, artist plastic al cărui basm "The Lily of Life" a fost dramatizat şi jucat la Opera din Paris, devenind primul film artistic de artă din istorie. Ambasadorul a primit cu căldură şi volumul "Saga Galaţilor 1917-1918".

Am văzut apoi o Londră de noapte, feeric luminată, cu grupuri de tineri îmbrăcaţi în magi şi îngeri. N-am văzut un metrou mai burduşit în viaţa mea şi am avut de altfel parte de toate mijloacele de transport posibile, de la taxiurile "Black cab" la autobuz cu imperială - precum acela în care ambasadorul s-a plimbat cu ziariştii din Bucureşti, la despărţire -, dar şi per pedes apostolorum. Aeroportul Stansted mă întâmpina în dimineaţa evenimentului cu o coadă prin nesfârşite serpentine şi control la sânge (la Otopeni, chiar… "la piele"!). Am fost singurul pământean care se plimba cu un melon autentic pe cap. Mi-am văzut şi visul cu ochii, vizitând Young Vic Theatre. În ţară, către şi de la aeroport, avusesem parte de adrenalină, Dinu, care conduce şi "motoare", m-a dus… "ca Gîndu"!

foto 1 - consilierul Gîndu, prorectorul Baltă, directoarea ICR, Magda Stroe, întreţinându-se cu E. S. ambasadorul Brummell; foto 4 - hotelul în fieful Chelsea, unde am stat, se asigura un control straşnic al bagajelor; foto 6 - London by night; foto 7 - Big Ben... ”înfofolit” (îmbrăcat în cofraje, turnul) şi ceasul - se repară; foto 8 - presa atacă Brexitul din toate puterile - şi pe premier (caricatură din "The Times" cu trimitere la lumea picantă a show biz-ului); foto 9 - articolul din cotidianul "i" din 7 decembrie 2018, data vizitei noastre, pomenea de ameninţări teroriste asupra popularului prinţ Harry - cu trei arestări!

Citit 2141 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2019 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.