Tabăra de la Boholţ a împlinit şapte ani
Foto: Victor Cilincă

Tabăra de la Boholţ a împlinit şapte ani
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un adevărat Barbizon românesc, poate mai aproape de Rai decât tabăra franceză a impresioniştilor de odinioară, Tabăra de artă a asociaţiei "Pro Boholţ" a ajuns, în această vară, la ediţia a VII-a. Tabăra din satul Boholţ, comuna Beclean, judeţul Braşov, a avut anul acesta "un nou format". Artiştilor consacraţi, care s-au succedat, pictând sau sculptând, în sânul naturii, li s-au adăugat studenţi sau chiar elevi-artişti. Elevii au învăţat de la studenţi şi de la maeştri, cu toţi câştigând din dialog.

La recentul vernisaj de la Muzeul de Artă Vizuală, expoziţia cu lucrările taberei, curatoriată de plasticianul muzeograf Gheorghe Miron, au vorbit managerul muzeului, Dan Basarab Nanu, şi iniţiatorul taberei, ing. Vasile Joantă, "zis şi a Preutesi", gălăţean de loc din comuna braşoveană, dar şi eleva Olimpia Corcăcel, participantă la tabără, unde i-a văzut muncind şi creând pe artişti.

Nu mai puţin de 43 de artişti au participat până acum la aceste ediţii, expoziţiile călătorind prin ţară, de la Muzeul Ţării Făgăraşului la Muzeul municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, la Muzeul Unirii din Iaşi, Galeria de artă a Uniunii Artiştilor Plastici din Buzău şi, întotdeauna, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

"Atunci când am început, nu credeam că o să ajungem nici la a cincea ediţie", a mărturisit absolventul de Teologie Joantă, continuând: "Înainte să faci ceva, trebuie să şi vrei să faci! Şi să o faci cu drag!".

Înainte de viitoarea ediţie, din iulie, au fost expuse acum lucrările elevilor de gimnaziu: Ionela Denisa Andreiu, din clasa a VII-a la şcoala din satul Căciulaţi, comuna Moara Vlăsiei, judeţul Ilfov, gălăţeanca Olimpia Corcăcel - la vernisaj, nelipsit de altfel de la expoziţiile colegilor de breaslă, a fost şi tatăl elevei, Cornel Corcăcel, eleva, tot de clasa a VII-a, Smaranda Mănduc, de la un colegiu naţional din Făgăraşul-gazdă.

Studenţii gălăţeni Irina Şelaru - învaţă la Cluj, premiată naţional pentru artă textilă, lucrează acum în pix peisaje cu stilizări fine reuşite şi figuri umane îndelung lucrate în ulei pe pânză, şi mult-premiatul Sebastian Ştefan, student tot la Cluj, vine, mai puţin obişnuit, cu gravuri.

Dintre artiştii consacraţi, îl avem pe Lucian Prună, oltean din Drăgăneşti, participant la un curs al Academiei de Artă din Florenţa, absolvent al secţiei de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Bucureşti, uimitor în construcţie şi culori de ulei în naturile sale statice, care imită realitatea, făcând-o însă incredibil de neaşteptată. Apoi, extraordinar, aşa cum ne-a obişnuit, gălăţeanul Cornel Corcăcel, cu gravură, cu tuş, cu grafit sepia sau cu pastel pe hârtie, cu o multitudine de tehnici. Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din Americi, doctor în arte plastice şi decorative, sculptorul gălăţean Liviu-Adrian Sandu, acum prezintă pictură în ulei! Ultimii doi sunt profesori la Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos" şi membri ai grupului fondator al Societăţii Artiştilor Figurativi din România, pornită de la Galaţi.

Cu ochii şi spre Galaţiul adeseori suficient sieşi, îmi zic: nu există vreun sat într-atât de mic încât să nu poată deveni Capitală culturală!

Foto 1, galerie. Ca de obicei, spaţiul expoziţiei a fost neîncăpător pentru public!. Foto 2. Interesul criticului de artă Corneliu Stoica spune deja multe!. Foto 3. În dreapta imaginii: curatorul expoziţiei, Gh. Miron

Citit 1494 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 03:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.