Mari chipuri, gânduri aţintite în cărbune. Campanie expoziţională
Foto: "Evenimentul Zilei"

Mari chipuri, gânduri aţintite în cărbune. Campanie expoziţională
Artistul plastic Florin Stoiciu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Chiar în onoarea Zilei Mondiale a Artei, maestrului Florin Stoiciu i-a fost conferit, prin decret prezidenţial, Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, pentru izbânzile sale în serviciul artelor plastice româneşti, grafician, gravor de excepţie.

La rândul său, cu generozitate, s-a încumetat într-o lungă campanie expoziţională în ţară, şi oraşul nostru având acum şansa de a admira din nou lucrările plasticianului, de data aceasta într-o formulă inedită. Văzând desenele scanate, chiar şi la dimensiunile maxime ale ecranului computerului, nu poţi bănui dimensiunile de adevărate icoane de catedrală care încearcă să-şi facă loc în spaţiul expoziţional din sala Muzeului de Artă Vizuală gălăţean. La vernisajul expoziţiei oferite nouă pentru cinci săptămâni, în seara de 24 iulie, artistul a fost prezent personal în faţa lucrărilor sale neobişnuite. Titlul expoziţiei punea oarecum în gardă privitorul: "Gestul în desen/Desen pe pânză".

Cu lucrări de artă în colecţii de stat şi particulare din Franţa până în Japonia, din Elveţia în Marea Btitanie, Belgia sau Austria şi, bineînţeles, în ţară - inclusiv în Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a dedicat 27 ani din viaţa sa profesoratului, la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, apoi la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, instituţie care s-a implicat de altfel şi cu ocazia expoziţiei de la Galaţi a maestrului, în calitate de partener, alături de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Expoziţia itinerantă aduce la noi 30 de chipuri enorme, construcţii foarte dificil de echilibrat la aceste foarte mari dimensiuni. Stilizările sunt realizate cu mare măiestrie, sugerând şi mişcare şi sentimente trăite de personajelele pregătite posterităţii, unele deja umbre mariişti, savanţi, cântăreţi, oameni de mare cultură, de la chitaristul Nicu Covaci la acad. Răzvan Theodorescu, acad. Eugen Mihăescu, celebrul pictor şi gravor Zuzu Caratănase sau chiar mentorul său, marele plastician Mircia Dumitresscu, de la un taifas cu acesta venind şi ideea de a le da de lucru criticilor de artă îndoctrinaţi, desenând cu cărbune nu pe hârtie, ci pe pânza pregătită ca pentru culorile de ulei. Am remarcat şi portretul plasticienei-pereche Anastasia Stoiciu, soţia sa şi partenera de proiecte de artă. Artistul invocă dictonul "Nulla dies sine linea" ("Nicio zi fără o linie"), dar nu pentru îndemânare, ci pentru reflexie!

Citit 1318 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.