Premiile revistei „Dunărea de Jos”

Premiile revistei „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai concentrată ca desfăşurare, dar, în ciuda crizei, mai bogată în distincţii ca ediţia de anul trecut, aşa a fost ceremonia de joi organizată de instituţia subordonată Consiliului Judeţean.

Premiile revistei „Dunărea de Jos” pentru anul 2009 s-au acordat la mansarda primitoare a instituţiei, gazdele fiind redactorul-şef al publicaţiei, Florina Zaharia, şi directorul Răzvan Avram.

Distincţie şi pentru „Viaţa liberă”

Şi la această a cincea ediţie au primit distincţii, dar şi un cadou sub formă de tablou, nu numai scriitori sau eseişti, ci şi colaboratori sau reprezentanţi ai diferitelor instituţii.

„Viaţa liberă” s-a numărat printre instituţiile media premiate ieri. Implicată în proiectul editurii Centrului Cultural de realizare a cărţilor poştale cu personalităţi locale, filiala gălăţeană a Companiei Naţionale Poşta Română SA a fost răsplătită, simbolic.

Colaboratorii publicaţiei sunt numeroşi, dar dintre aceştia, realizatorii revistei i-au remarcat pe Gheorghe Frătiţă, pentru păstrarea vie a memoriei unor importanţi scriitori ai spaţiului cultural gălăţean, şi pe Valeriu Valegvi, realizator al rubricii „Din reviste adunate”.

De asemenea, tot la categoria colaboratori, un premiu special „Paul Păltănea”, acordat contribuţiilor deosebite aduse cunoaşterii oraşului Galaţi, a primit Valentin Bodea.

Artistul plastic Simona Vilău are meritul de a fi creat un „om interior” original, motiv întemeiat de a fi premiată.

Un premiu acordat filosofiei

În acest an, premiile revistei „Dunărea de Jos” pentru poezie s-au acordat Andrei Rotaru, Stelei Iorga şi lui Virgil Costiuc.

Alte două distincţii au revenit scriitorilor Petre Rău şi Dimitrie Lupu, în calitatea acestora de prozatori.

Autor al volumului-eveniment „Heidegger – trei eseuri despre putere”, lansat în 2009, prof. univ. dr. Sergiu Tofan şi-a revendicat distincţia la categoria eseu şi filozofie. „E primul premiu din viaţa mea”, l-a numit profesorul, apreciind cu zâmbetul pe buze onoarea ce i se face.

De asemenea, la capitolul istorie şi critică literară s-au remarcat, anul trecut, Arthur Tuluş, şef al catedrei de Istorie la „Dunărea de Jos”, autor al volumului „Dunărea maritimă între Aranjamentul de la Sinaia şi Acordul de la Belgrad (1938 - 1948)”, dar şi Nicolae Colceriu.

Realizatorii revistei se gândesc deja la ediţia din 2011, dar până atunci îşi invită colaboratorii şi partenerii să îi citească în continuare şi să le fie alături la toate activităţile.

Citit 959 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.