O expoziţie documentară care a stârnit controverse în Iaşi poate fi vizitată, de ieri, la Galaţi. Timp de patru săptămâni, documentele despre destinele a şase figuri marcante care au suferit în temniţele comuniste, aşteaptă să le descoperiţi la Centrul Cultural "Dunărea de Jos".
Expoziţia itinerantă „Pe drumul Învierii”, organizată la iniţiativa Asociaţiei „Rost”, conţine documente fotocopiate din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar şi din cea a Muzeului Judeţean Ialomiţa, precum şi fotografii puse la dispoziţie de familiile celor şase personaje.
Prin intermediul diverselor documente – note informative, fişe de eliberare, sentinţe de condamnare, xerocopii după articole – sunt creionate vieţile lui Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide şi preoţii Arsene Boca, Sandu Tudor, Gheorghe Calciu, Arsenie Papacioc.
La vernisajul expoziţiei a fost prezent şi secretarul general al Asociaţiei „Rost”, Paul Ghiţiu, care a explicat de unde a pornit ideea manifestării:
„Expoziţia este o iniţiativă singulară. Pe de o parte, îşi propune să oprească uitarea, în cazul în care destinele acestor oameni sunt cunoscute, iar, pe de altă parte, să trezească interesul şi aplecarea spre ele a celor ce nu le ştiu”.
„Venind în completarea literaturii sau memorialisticii de detenţie, expoziţia se adresează celor interesaţi să afle cine sunt aceşti oameni, de unde au venit şi către ce se îndreaptă”, ne-a declarat acesta.
Documentele au mai fost expuse în diverse locuri din ţară, printre care lă şi la Tecuci. Aşa cum a amintit şi reprezentantul Asociaţiei „Rost”, manifestarea a făcut vâlvă la Iaşi, în urmă cu doi ani, organizatorii fiind acuzaţi de legionarism.
„Acolo s-a cerut închiderea ei. Au fost nişte proteste născute din teama unora şi din ura altora”, a comentat invitatul, amintind apoi de suferinţele, de luminarea spirituală sau de moartea în detenţie a celor şase persoane.