Fuga lui Stamate, ancheta lui Dinescu

Fuga lui Stamate, ancheta lui Dinescu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Săndel Stamate: „un poet în primele rânduri” * „Ce dracu` face dirijorul?” * „Cultura română a luat-o la vale!” *

Două cărţi, două cărţi total diferite, au fost lansate la ultimul Salon literar „Axis libri” al Bibliotecii V. A. Urechia. Prima, în ordinea prezentării: cartea de poezie „Fugă în roşu (Tratat de patetică)”, Editura Fundaţiei Culturale „Antares”, un eveniment semnat de profesorul Săndel Stamate.

A doua, un experiment interesant: „Dialoguri socratice”, scoasă la Editura „Axis libri”. Adică o anchetă,  un set de întrebări despre starea culturii pe care scriitorul şi profesorul Viorel Dinescu le-a adresat unor oameni de cultură (50!) din România, din  Chişinău sau Cernăuţi, începând cu scriitorul Fănuş Neagu.

Cum sintetiza plastic scriitorul Nicolae Bacalbaşa la lansare, unii se întreabă „Ce dracu’ face dirijorul?”, pentru că nu cântă la niciun instrument.

Ori, Viorel Dinescu a „dirijat” un dialog cultural… Cele 50 de interviuri au fost publicate de-a lungul vremii, în serial, în revista de cultură „Dunărea de Jos” a Centrului Cultural cu acelaşi nume. De unde a venit ideea?

Răspunde autorul cărţii: „Iată că şi cultura română a luat-o la vale! Unii impostori au început să spună că Eminescu este cadavrul din debara, alţii l-au redus, în programa de studiu, la câteva pagini, au început să apară nişte cai troieni puşi de o gaşcă anume în frunte…”.

„Aşa încât cred că era nevoie de apariţia unei cărţi în care să găsim mai multe idei exprimate din mai multe direcţii”. A fost citat (de pe coperta IV) criticul literar Theodor Codreanu, care salută rubrica „Ancheta lui Dinescu”, din revista citată mai sus:

„Cele şapte întrebări adresate unui spectru larg de personalităţi ale literaturii şi culturii contemporane vizează probleme fundamentale privitoare la condiţia literaturii şi artei în perioada postdecembristă”.

„Cartea mi se pare de interes pentru scrierea viitoarelor istorii literare, pentru cunoaşterea mentalităţilor şi tendinţelor în arta postmodernă”.  Cartea este „de departe, un fenomen literar”, remarca Bacalbaşa, care  recomanda chiar postarea ei pe Internet. 

Prozatorul, publicistul şi sociologul Ion Manea puncta: cele „şapte întrebări nemaiîntâlnite” din volum duc la o adevărată cercetare sociologică.

Cu ocazia dublei lansări, au citit din poeziile lui Săndel Stamate autorul, celălalt scriitor lansat, Viorel Dinescu, dar şi poetul Sterian Vicol, redactor al cărţii.

Poetul Vicol îl plasează pe Stamate, profesorul lieştean care dovedeşte că nu există graniţe literare: „un poet în primele rânduri ale poeziei dunărene”.

Criticul Adrian George Secară, semnatar al unei postfeţe la volum, a făcut o demonstraţie de critică literară, referindu-se nu numai la volumul lansat, ci şi la alte două cărţi de poezie: „Antologia zăpezilor”, Editura „Sinteze”, Galaţi 2005, şi „Cuvinte şi îngeri”, Editura „Eleonora”, Tecuci, 2007.

Poeta Sanda Panait a remarcat apropierea de haiku a poeziilor, scurte, din volum. Poeta Alina Beatrice Cheşcă vorbea chiar de „o forţă a metaforei rar întâlnită”.

Epigramistul Ion Grosu a adresat epigrame celor doi scriitori lansaţi, dar şi lui Fănuş Neagu, jurnalista Dana Vlad a subliniat pretextul jurnalistic al cărţii lui Dinescu, scriitorul Dan Plăeşu, care a vorbit şi  despre probleme concrete ale scriitorilor, a punctat un lucru important: 

Poetul Dinescu şi-a publicat cartea de debut, după multe altele, abia anul trecut, deoarece a refuzat înainte de Revoluţie să facă „pactul cu diavolul”, adică să aducă elogii Partidului, pentru a publica.

Scriitorul şi profesorul Ion Toderiţă a făcut analiză de text. De asemenea, moderatorul întâlnirilor de la salon, scriitorul Theodor Parapiru, a avut mai multe intervenţii punctuale.

Explicaţie foto: „În capul mesei”, scriitorii lansaţi îl încadrează pe prozatorul Parapiru, moderatorul întâlnirii

Citit 974 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.