Expoziţie fără public dedicată lui Alexandru Ioan Cuza

Expoziţie fără public dedicată lui Alexandru Ioan Cuza
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ziua de 20 martie, anul 1820 trebuie să rămână în continuare întipărită în mintea românilor, ca dată istorică ce a marcat drumul parcurs de cel care a fost "alesul" de la 5 și 24 ianuarie 1859, pentru scaunul domnesc al Principatelor Unite Române.

Vineri 20 martie, la 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați aduce încă o dată un omagiu pentru cel care a plecat din scaunul de pârcălab al Ținutului Covurlui, în cel de Domn al Moldovei și Valahiei.

Nicolae Iorga aprecia că „dacă ar dori cineva să cuprindă într-o formulă marea personalitate a lui Vodă – Cuza ar trebui să spună că el a fost un om vrednic de legenda sa și că în jurul său s-a creat o legendă vrednică de dânsul, legendă care a răsărit din suferințele și nădejdiile poporului, întrupate însă pe deplin în om. Omul însuși a avut acel superior bun simț de a înțelege că, atunci când o tendință a poporului său se cuprinde în el, n-avea dreptul de a trăi altfel decât potrivit tendinței care se întrupase în persoana lui”.

Expoziția omagială „Alexandru Ioan Cuza – Bicentenarul Nașterii”, rodul unui parteneriat dintre specialiștii Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” Galați și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea este finalizată și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie și vizitabilă.

Totodată, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați a scos o medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Citit 2040 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 12:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.