Un spectacol cu premieră mondială la Galaţi

Un spectacol cu premieră mondială la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Teatrul Național de Operă și Operetă „N. Leonard” Galați va difuza online opera "Regele Cerb" (Il Re Cervo), sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 18,00. Realizat în cadrul proiectului european SENSE, spectacolul "Il Re Cervo" de Angelo Inglese a avut premiera mondială la Galați, pe 23 octombrie 2016, Paolo Bosisio semnând atât libretul, cât și regia acestei producții. Opera a beneficiat de scenografia şi costumele semnate de Domenico Franchi.

Având ca suport fabula omonimă a lui Carlo Gozzi, Paolo Bosisio a creat un text foarte bine structurat, plin de limbajul de argou al dialectului veneţian, care este combinat cu limba italiană literară. Demersul său regizoral a potenţat valoarea lucrării, printr-o concepţie unitară, compactă, ce a pus în valoare fiecare personaj al acestui basm muzical. Stilul componistic folosit de Angelo Inglese în opera "Regele Cerb" este infuzat de elemente tradiţionale ale operei italiene, ce se împletesc cu elemente de scriitură modernă şi chiar de muzică de film. Cu acest spectacol, colectivul teatrului a susținut cu success reprezentații la Théâtre des Carmes, Avignon, Franţa, și la Pacta Salone, Milano, Italia.

În distribuția premierei operei Regele Cerb s-au regăsit artiști de pe toate scenele lumii, dar şi din Galaţi: Deramo - Denys Pivnitskyi (Ucraina), Angela - Young Ju Kim (Coreea de Sud), Tartaglia - Carmine Monaco (Italia), Clarice - Florentina Soare, Brighella - Adrian Mărginean. Coregrafia a fost asigurată de Gabriela Gegea, iar Adrian Mărginean a fost responsabil de asistența regizorală.

"Am păstrat povestea, dar am tăiat tot ce este moralizator. Fantezia se încheie cu un regret al meu, acela că epoca lucrurilor magice s-a încheiat, în lume nu mai e loc pentru magie, a început epoca ştiinţei. E păcat pentru că ce poate aduce pe lume mai mult frumos decât fantezia?", spunea Bosisio, înainte de premiera din 2016.

Angelo Inglese, dirijor şi compozitor al spectacolului, explica atunci că a încercat să creeze o muzică pe care publicul s-o poată înţelege, să-i meargă direct la inimă: "Fiecărui personaj îi revine un leit-motiv, căruia îi corespunde un anumit stil muzical. Am compus o operă care trece prin toată istoria muzicii italiene, de la baroc la clasic şi romantic".

Spectacolul va fi difuzat gratuit pe pagina de Youtube a instituției și va fi promovat pe pagina de Facebook. Spectacolul are o durată de aproximativ 2 ore și 30 de minute.

Premiera mondială a operei Regele Cerb, reprezintă etapa finală a proiectului european SENSES, la care Teatrul Muzical „Nae Leonard” (cu denumirea de la acea vreme) era partener.

“SENSES: The Sensory Theatre. New transnational strategies for theatre audience building” a fost un Proiect de Cooperare Europeană în perioada 2015-2017 co-finanțat de Programul „Europa Creativă”.

Pentru a activa interesul pentru spectacolele de teatru, proiectul și-a propus să adopte o strategie inovativă în regia de teatru și în scrierea de piese de teatru, bazată pe mărirea percepției senzoriale a audienței în timpul spectacolelor și pe conștientizarea critică a publicului asupra acestei experiențe. Proiectul european SENSES a reprezentat o cooperare între trei țări, fiecare reprezentată de câte un oraș: România (Galați), Franţa (Avignon) și Italia (Milano).

SENSES și-a propus stimularea celor cinci simţuri ale omului în mediul teatral. Fiecărei ţări i s-au atribuit simţuri. Acest proiect este foarte important pentru orașul Galaţi și cele două instituţii ale lui participante: Teatrul Muzical „Nae Leonard” (cu denumirea de la acea vreme) şi Universitatea „Dunărea de Jos”

Citit 2403 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.