Turcii n-au voie nici să moară la Galaţi!

Turcii n-au voie nici să moară la Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cum a găsit… mortul Brăila * Canonul religios nu permite înmormântarea etajată * Vicepreşedintele UDTR  - dus la Brăila! * Hogea a condamnat exhumarea fratelui celui decedat * Turcii  gălăţeni morţi… pleacă în Dobrogea! *  

Dl Feizulah Fazan a murit săptămâna trecută, la 60 de ani

În luna decembrie a anului trecut, dl Fazan, vicepreşedinte al filialei gălăţene a Uniunii Democrate Turce din România, se declara public îngrijorat pentru comunitatea turcă gălăţeană care, cu o identitate culturală aparte, nu-şi poate îngropa aici morţii!

Culmea, avertismentul era dat la un recent colocviu cultural chiar pe tema toleranţei, „Noi trebuie să ne îngropăm morţii în ziua când au murit, de când răsare soarele şi până apune”.

„Mama mea este bolnavă şi dacă se întâmplă ceva, ce mă fac? Deci trebuie să avem locul asigurat… Cei de la Brăila au totul asigurat, frumos, noi nu…”, a spus vicepreşedintele, care avea şi o cerere, în nume propriu, la Primărie.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a asigurat ulterior că va încerca să rezolve această situaţie: „Şi ei sunt ai noştri – trebuie să găsim o soluţie”. 

Între timp, a murit vicepreşedintele, lăsând în urmă o mamă  bătrână, îndurerată…

Cimitirul zburător

Vechiul cimitir turcesc? Nu mai este! 20 de hectare de morminte au fost răscolite de ateismul comunism. Rămăseseră, după revoluţie, într-o parcelă – culmea, semnalată şi acum cu o pancartă pe care scrie „Parcela turci”! – 197 de morminte turceşti, printre care şi ale eroilor turci!

S-au tot vândut din locurile numite în batjocură „de veci”, osemintele au dispărut, până au mai rămas numai zece morminte turceşti la „Eternitatea”! 

Exista şi o intrare separată în cimitir, desfiinţată atunci când, prin ‘75, s-a ridicat gardul nou. Vorbim de buna înţelegere interetnică?!

Altă spiritualitate – alte condiţii!

Preşedinta UDTR Galaţi, Gulten Abdula Nazare, a încercat mai întâi să rezolve lucrurile ca pe la noi. Cum vicepreşedintele a decedat pe neaşteptate şi, după tradiţie, trebuia înmormântat în aceeaşi zi, o soluţie a părut aceea de a fi înhumat în mormântul unui frate, decedat cu ani în urmă.

S-au scos şi rămăşiţele lumeşti din  pământ, cum se face pe la noi la creştini, iar preşedinta UDTR s-a dus să ceară ajutorul hogelui – preotul musulman, învăţător de cele sfinte.

Pentru zona noastră este răspunzător hogea din Măcin.  „Nu se poate aşa ceva!”, i-a zis hogea: la musulmani este interzis să îngropi morţii unul peste altul!

„Păcatul e al meu! Eu o să-l duc, ce să fac?!”, ne-a spus preşedinta Abdula, care a trebuit să apeleze la autorităţile din Brăila, unde… se poate!

Acolo există un mic cimitir turcesc, neîncăpător, unde odihnesc şi eroii turci din veac. Astfel, vicepreşedintele gălăţean a fost înmormântat, cu respectarea legii sfinte musulmane, la Brăila!

Iar fratele acestuia a fost înhumat la loc la „Eternitatea”, cu o slujbă religioasă făcută de hogele de Măcin…

La Galaţi, cimitirul turcesc avea pe vremuri şi o casă a intendentului (îngrijitorului mormintelor), demolată în ‘82, precum şi o clădire mortuară, în care cei decedaţi erau spălaţi şi pregătiţi pentru lumea de dincolo.

Clădirea  era ridicată din acelaşi fel de cărămidă ca şi geamia din port, demolată în vremea comuniştilor.

Comunitatea turcească gălăţeană este mică, dar în creştere: sunt 138 de suflete. Dar sunt mulţi oameni de afaceri turci care lucrează în Galaţi!

În caz de deces, în lipsa unui cimitir turcesc la Galaţi, trupul trebuie transportat în Dobrogea, unde pot fi înmormântaţi în cimitir musulman şi slujiţi după toate regulile religioase.

„Vrem cimitir musulman!”, spune dna Abdula. Oraşul a demolat geamia, a mutat morminte – acum este dator să-şi repare greşelile!

Citit 1796 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.