* Autoarea şi-a tradus piesa din engleză *
O gălăţeancă, nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2009! O nominalizare de marcă la un concurs de marcă; un premiu în sine, ca şi nominalizările la Oscar, dacă vreţi…
La numai 25 de ani şi doar la o a doua piesă scrisă, tânăra gălăţeancă Ruxandra A. Badea a fost selecţionată, dintre toţi concurenţii, alături de alţi trei dramaturgi cu ştate vechi în teatru!
Astfel, cunoscutul dramaturg Radu Macrinici a primit Premiul UNITER, ceilalţi nominalizaţi, alături de Ruxandra Badea, fiind scenaristul de film şi scriitorul Radu F. Alexandru, nume deja consacrat – care are cinci piese de teatru şi scriitorul Valeriu Butulescu, cu numeroase cărţi publicate, care a scris şi a publicat unsprezece piese de teatru, dintre care opt i-au fost puse în scenă.
Juriul din acest an, de prestigiu maxim: Nicolae Manolescu, Dan C. Mihăilescu – foarte cunoscuţi cititorilor noştri, Mariana Constantinescu, critic de teatru.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că programul „Piesa Anului” al UNITER se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Premiul va fi oferit în seara Galei premiilor UNITER, pe 19 aprilie.
Când şi numele celor nominalizaţi, deci şi cel al Ruxandrei, vor fi strigate în sala unde se va desfăşura evenimentul. Spectacol care este de altfel transmis an de an şi la televizor...
Piesa Ruxandrei, „Reluare”, este de fapt o traducere a... propriei sale piese, „Replay”.
O traducere bună, o piesă cu bogată încărcătură filosofică, dincolo de „tacâmul” beckettian.
Filosofia – la UCU, Olanda!
Filosofia face de altfel parte din structura interioară a Ruxandrei: a urmat secţia umanistică – Filosofie şi Literatură universală, unde credeţi? University College Utrecht (UCU), în Olanda! Promoţia 2007.
A urmat, în 2008, şi un masterat în Filosofie şi Literatură la Warwick University, Marea Britanie. Pentru a-i căuta, în jos, rădăcinile, am aflat că măcar liceul l-a urmat la Galaţi: Colegiul “Vasile Alecsandri”.
Ruxandra Badea scrie literatură direct în engleză! De altfel, cealaltă piesă scrisă este (încă) în limba Marelui Will.
Pictează – acuarelă, un gen dificil de artă.
În prezent, traduce. NU literatură – lucrează pentru o firmă farmaceutică din capitală.
Fotografia preferată a Ruxandrei, pe care o publicăm, este de carnaval: „În viaţă, ca pe scenă: câteodată purtăm măşti, câteodată devenim personaje, iar câteodată trebuie să ne amintim că suntem doar actori şi să ne regăsim pe noi înşine”.
Am vorbit şi cu mama Ruxandrei. Dna Aneta Badea este cadru didactic la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi mi-a spus despre fiica sa că „scrie, scrie, scrie tot timpul”. Scrie încă din liceu, poezie şi eseu.
Galaţiul, „abonat” la UNITER
Ne bucurăm că încă un gălăţean se aproprie de Premiile UNITER. După Petre Barbu, nominalizat de câteva ori la „Cea mai bună piesă a anului” şi chiar premiat (şi jucat pe scena Dramaticului gălăţean sau la Radio România), după nominalizarea, la aceeaşi categorie, a subsemnatului, regizorul, gălăţean de origine, Attila Vizauer a fost nominalizat, ba chiar şi premiat cu premiul cel mare pentru regie de teatru radiofonic.
Să sperăm că Ruxandrei i se vor monta cu succes cât mai multe piese. Este tonic să ştii că un teatru „de provincie” are oricând în spate oameni care să poată fi puşi la munca scrisului.
Căci tocmai am citit un lucru interesant, pe site-ul www.maramures.ro: „Cea mai bună piesă de teatru românească a anului 2009 este scrisă de dramaturgul Teatrului Municipal din Baia Mare”, Radu Macrinici.
Ca în vremurile bune, când teatrele erau „şcoală” pentru dramaturgi, iată că apar şi dramaturgi „ai” teatrelor!
Altfel, totul s-ar întâmpla ca în piesa gălăţencei noastre, unde personajul Vladimir spune: „Nu există viitor pentru tine (către Picior-gol) şi nici pentru tine (către Busolă), nu există viitor pentru asta”.
„Viitorul nu va veni niciodată. Tot ce aveţi este acest moment, acest moment se va repeta la nesfârşit, prezentul – pentru voi – este etern”.
Dar nouă tot ne place să credem într-un viitor al Dramaturgiei, nu numai al Teatrului!