Gazetarii Galaţiului, pasionaţii care au zidit viitorul urbei. Cronicarii timpurilor trecute, sub reflector

Gazetarii Galaţiului, pasionaţii care au zidit viitorul urbei. Cronicarii timpurilor trecute, sub reflector
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Dedic acest serial despre oamenii cu opinie civică gazetărească, deschizători de drumuri pe tărâmul informaţiei exacte şi curajoase, al educaţiei, celui care a fost liderul echipei care a riscat să fondeze, în noaptea de 22 decembrie 1989, "Viaţa liberă", primul ziar liber din România postdecembristă: regretatul ziarist Radu Macovei.

Vom trece în revistă figuri importante ale gazetăriei noastre, începând de la 1846, când apare "Il Danubio", ziar despre comerţ şi navigaţie în marele nostru port, publicaţie fondată de piemontezul Mario Pietro Cugino, la George Mihăilescu, şi dumnealui întemeietor de gazetă: "Acţiunea", fondată la 1930. Nu vor lipsi din serialul nostru cu adevărat independentul Ion Burbea, întemeietor de ziar în pragul Primului Război Mondial, om cu metodă, care a studiat bunele practice în domeniu, critic acerb al jurnalismului superficial, analfabet sau corupt, dar şi al politicii aberante, adevărat salvator al Galaţiului printre nenorocirile Marelui Război. Sau eruditul Moise N. Pacu, teolog şi parlamentar, autorul "Istoriei judeţului Covurlui". Sau chiar la avocatul Costache Plesnilă, cel ce găzduia cu generozitate în casa sa - clădirea de azi de pe Domnească în care trăieşte "Viaţa liberă" - sindicatul gazetarilor gălăţeni, chiar în vremuri în care gazetarii alcătuiau o parte importantă a membrilor Parlamentului… Sau chiar primul român nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, personalitate internaţională şi gălăţean prin adopţie, V. A. Urechia, întemeietor de gazete, precum "Opiniunea", ziar unionist din Paris, crucial organ al românilor din străinătate. Ori Gheorghe Mihăilescu, profesor, director de şcoală, colaborator la gazete transilvane până la sfârşit de veac XIX, decorat cu Medalia "Bene Merenti"...

Pentru informarea dumneavoastră, am folosit ca surse documentare cărţi preţioase din tainiţele Bibliotecii judeţene "V. A. Urechia", precum cele ale primului istoric al acestor locuri, cu inimă şi condei de aur, profesorul Gheorghe N. Munteanu-Bârlad, ale ziariştilor George Munteanu şi Radu Volbură de mai târziu sau date de la "istoricul oraşului Galaţi", Paul Păltănea, ori de la filiala gălăţeană a Arhivelor Naţionale, din "Publicaţiunile periodice româneşti", documentar publicat în 1913 de către Academie, dar şi pagini din chiar ziarele întemeiate de aceşti importanţi precursori ori din cele ale ziarelor concurente lor, cu care acestea s-au măsurat şi pe care le-au învins corect. Nu poate lipsi ziaristul Teodor Al. Munteanu, stins în anul anterior Revoluţiei din ´89, pentru care Filiala Uniunii Ziariştilor din România propunea edililor ridicarea unui bust. Vom încheia cu un mic tablou al începuturilor gazetăriei, de la anticii romani la secolul al XVIII-lea în Ţările Române…

Citit 3216 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.